Aktérstvo Európskej únie na príklade stratégie „Farm to Fork“: zameranie na animal welfare

Název práce: Aktérstvo Európskej únie na príklade stratégie „Farm to Fork“: zameranie na animal welfare
Autor(ka) práce: Kratochvíl Marušáková, Terézia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Votoupalová, Markéta
Oponenti práce: Csajková, Lucia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá problematikou aktérstva EÚ na príklade animal welfare a zároveň sa snaží vyplniť medzeru v poznaní tejto oblasti. Cieľom predkladanej diplomovej práce je posúdiť, či EÚ presadzuje svoju agendu a svoje postoje v oblasti animal welfare voči tretím krajinám. Toto posúdenie je realizované prostredníctvom jedného z nástrojov environmentálnych politík, a to analýzou obchodných dohôd. Výskumnou otázkou je, či EÚ presadzuje svoje záujmy v oblasti animal welfare voči tretím krajinám. Pre zodpovedanie výskumnej otázky boli zvolené obchodné dohody EÚ s tretími krajinami, ktoré boli zúžené na konkrétnych osem dohôd, na ktoré sa EÚ v súčasnosti zameriava. Okrem analýzy samotných obchodných dohôd boli realizované polo-štruktúrované rozhovory s expertami. Je možné zhrnúť, že EÚ sa aktívne pokúša presadiť štandardy animal welfare v krajinách mimo EÚ, a to pomocou začleňovania ustanovení o animal welfare do obchodných dohôd.
Klíčová slova: obchodné dohody; Európska únia; aktérstvo EÚ; animal welfare; stratégia Farm to Fork; Zelená dohoda
Název práce: Aktérstvo Európskej únie na príklade stratégie „Farm to Fork“: zameranie na animal welfare
Autor(ka) práce: Kratochvíl Marušáková, Terézia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Votoupalová, Markéta
Oponenti práce: Csajková, Lucia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá problematikou aktérství EU na příkladu ochrany zvířat a snaží se také zaplnit mezeru v poznání v této oblasti. Cílem práce je posoudit, zda EU prosazuje svou agendu a své postoje v oblasti dobrých životních podmínek zvířat vůči třetím zemím. Toto posouzení je provedeno prostřednictvím jednoho z nástrojů environmentální politiky, a to analýzou obchodních dohod. Výzkumnou otázkou je, zda EU prosazuje své zájmy v oblasti dobrých životních podmínek zvířat vůči třetím zemím. Pro zodpovězení výzkumné otázky byly vybrány obchodní dohody EU se třetími zeměmi a zúženy na konkrétních osm dohod, na které se EU v současné době zaměřuje. Kromě analýzy samotných obchodních dohod byly provedeny polostrukturované rozhovory s odborníky. Lze shrnout, že EU se aktivně snaží prosadit standardy dobrých životních podmínek zvířat v zemích mimo EU prostřednictvím začlenění ustanovení o dobrých životních podmínkách zvířat do obchodních dohod.
Klíčová slova: animal welfare; Zelená dohoda; aktéřství EU; Evropská unie; strategie Farm to Fork; obchodní dohody
Název práce: Actorness of the European Union on the example of the "Farm to Fork" strategy: focus on animal welfare
Autor(ka) práce: Kratochvíl Marušáková, Terézia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Votoupalová, Markéta
Oponenti práce: Csajková, Lucia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis addresses the issue of EU actorness through the example of animal welfare, and seeks to fill a knowledge gap in this area. The aim of the thesis is to assess whether the EU is promoting its agenda and its positions on animal welfare towards third countries. This assessment is carried out through one of the instruments of environmental policies, the analysis of trade agreements. The research question is whether the EU promotes its animal welfare interests vis-à-vis third countries. To answer the research question, the EU's trade agreements with third countries were chosen and narrowed down to the specific eight agreements that the EU is currently focusing on. In addition to the analysis of the trade agreements themselves, semi-structured interviews with experts were conducted. It can be summarised that the EU is actively trying to enforce animal welfare standards in non-EU countries through the inclusion of animal welfare provisions in trade agreements.
Klíčová slova: EU actorness; animal welfare; Green Deal; Farm to Fork strategy; trade agreements; European unio

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní studia a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 12. 2022
Datum podání práce: 26. 4. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: