Problémové aspekty zmluvnej pokuty

Název práce: Problémové aspekty zmluvnej pokuty
Autor(ka) práce: Cenkner, Daniel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Houska, Daniel
Oponenti práce: Patočka, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá problémovými aspektami zmluvnej pokuty. Zameriava sa na vysvetlenie pojmu zmluvná pokuta a detailne rozoberá funkcie, ktorými zmluvná pokuta disponuje. Čitateľovi tiež približuje podobnosť a rozdielnosť zmluvnej pokuty k iným právnym inštitútom, ako náhrada škody či úroky z omeškania. Samostatná kapitola je venovaná výške zmluvnej pokuty, jej primeranosti a neprimerane vysokej zmluvnej pokute, na ktorú sa viaže súdna moderácia. Táto kapitola je obohatená aj o novinky v súdnej moderácií. Súčasťou práce je aj prepojenie ekonómie a zmluvného práva, pričom rozoberá základné koncepty ekonomického prístupu k zmluvnému právu ako sú neistota, riziko, optimalizácia, stratégia a komerčná logika. Cieľom diplomovej práce je, na základe dostupnej literatúry a relevantnej judikatúry sa zamerať a poukázať na problémové aspekty zmluvnej pokuty, ktorými sú hlavne neprimerane vysoká zmluvná pokuta a poukázať na spojitosť či rozdielnosť zmluvnej pokuty s inými právnymi inštitútmi ako náhrada škody či úroky z omeškania.
Klíčová slova: zmluvná pokuta; neprimerane vysoká zmluvná pokuta; moderačné právo súdu; náhrada škody; úroky z omeškania
Název práce: Problémové aspekty zmluvnej pokuty
Autor(ka) práce: Cenkner, Daniel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Houska, Daniel
Oponenti práce: Patočka, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá problémovými aspekty smluvní pokuty. Zaměřuje se na vysvětlení pojmu smluvní pokuta a detailně rozebírá funkce, kterými smluvní pokuta disponuje. Čtenáři také přibližuje podobnost a rozdílnost smluvní pokuty k jiným právním institutům, jako náhrada škody či úroky z prodlení. Samostatná kapitola je věnována výši smluvní pokuty, její přiměřenosti a nepřiměřeně vysoké smluvní pokutě, na kterou se váže soudní moderace. Tato kapitola je obohacena i o novinky v soudní moderaci. Součástí práce je i propojení ekonomie a smluvního práva, přičemž rozebírá základní koncepty ekonomického přístupu ke smluvnímu právu jako jsou nejistota, riziko, optimalizace, strategie a komerční logika. Cílem diplomové práce je, na základě dostupné literatury a relevantní judikatury se zaměřit a poukázat na problémové aspekty smluvní pokuty, kterými jsou hlavně nepřiměřeně vysoká smluvní pokuta a poukázat na spojitost či rozdílnost smluvní pokuty s jinými právními instituty jako náhrada škody či úroky z prodlení.
Klíčová slova: smluvní pokuta; nepřiměřeně vysoká smluvní pokuta; moderační právo soudu; náhrada škody; úroky z prodlení
Název práce: Problematic aspects of the contractual penalty
Autor(ka) práce: Cenkner, Daniel
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Houska, Daniel
Oponenti práce: Patočka, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis examines the problematic aspects of contractual penalties. It begins by defining the concept and outlining the functions of contractual penalties. The thesis then compares and contrasts these penalties with related legal institutions, such as damages and interest for delays, elucidating both similarities and differences. A key focus is the assessment of contractual penalties, discussing their reasonableness and situations where they may be excessively high, necessitating judicial moderation. This discussion includes recent developments in how courts handle such moderation. Additionally, the thesis explores the intersection of economics and contract law, discussing fundamental economic concepts relevant to contract law such as uncertainty, risk, optimization, strategy, and commercial logic. Drawing from current literature and case law, the thesis aims to highlight critical issues surrounding contractual penalties, particularly their excessive imposition, and to explore their relationship with other legal concepts like damages and delayed payment interest.
Klíčová slova: liquidated damages; judicial moderation; penalty clause; contractual penalty

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podnikání a právo
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 9. 2022
Datum podání práce: 26. 4. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: