Automatizace procesů v dopravní firmě

Název práce: Automatizace procesů v dopravní firmě
Autor(ka) práce: Vilímec, Vojtěch
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Novotný, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá analýzou a dokumentací stávajících podnikových procesů v malé dopravní firmě s cílem identifikovat a automatizovat klíčové administrativní činnosti pomocí technologie robotické automatizace procesů (RPA). Hlavním úkolem bylo využít RPA k zefektivnění operací, snížení operativních nákladů, eliminaci času a faktoru lidské chyby. Použitá metodika se skládá z pěti fází, které jsou přizpůsobeny specifikám odborné práce zaměřené na automatizaci procesů v dopravní firmě. Práce navrhuje řešení pomocí softwaru UiPath a jeho modulu Clipboard AI, který umožňuje efektivně manipulovat s daty. Byly automatizovány procesy jako odesílání rozpisů služeb a tvorba pracovních smluv, což vedlo k výraznému snížení času. Zvláštní důraz je kladen na posouzení přínosů a rizik z hlediska řízení. Práce hodnotí sociální a technické výzvy spojené s implementací RPA, včetně odporu zaměstnanců ke změnám a nutnosti jejich školení. Výsledky ukázaly, že i malé společnosti mohou efektivně využívat RPA k zlepšení své konkurenceschopnosti a provozní dokonalosti. Posouzení přínosů a rizik přináší nový pohled na možnosti využití RPA v sektoru malých dopravních společností a poskytuje praktické návody pro integraci RPA do firemních procesů, čímž se snaží zodpovědět výzvy současného dynamického prostředí.
Klíčová slova: řízení podnikové informatiky; malé a střední podniky; veřejná doprava; robotická automatizace procesů
Název práce: Process automation in a transportation company
Autor(ka) práce: Vilímec, Vojtěch
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Novotný, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the analysis and documentation of existing business processes in a small transportation company to identify and automate key administrative activities using Robotic Process Automation (RPA) technology. The main objective was to use RPA to streamline operations, reduce operational costs, and eliminate time and the human error factor. The methodology used consists of five phases that are adapted to the specifics of professional work focused on process automation in a transportation company. The thesis proposes a solution using the UiPath software and its Clipboard AI module, which allows to manipulate data efficiently. Processes such as the sending of service schedules and the creation of work contracts were automated, resulting in a significant reduction in time. Particular emphasis is placed on assessing the benefits and risks from a management perspective. The paper assesses the social and technical challenges associated with the implementation of RPA, including staff resistance to change and the need for training. The results show that even small companies can effectively use RPA to improve their competitiveness and operational excellence. The benefit-risk assessment provides a new perspective on the potential use of RPA in the small transport company sector and provides practical guidance on how to integrate RPA into company processes, thereby addressing the challenges of today’s dynamic environment.
Klíčová slova: robotic process automation; small and medium enterprises; public transport; management of enterprise information technology

Informace o studiu

Studijní program / obor: Informační systémy a technologie/Řízení podnikové informatiky
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 10. 2023
Datum podání práce: 28. 4. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: