Současné pojetí role Scrum Master

Název práce: Současné pojetí role Scrum Master
Autor(ka) práce: Botur, Dominik
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Remta, Daniel
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Agilní způsob vývoje softwaru se v dnešní době těší velké oblibě. Nejpoužívanějším agilním frameworkem je Scrum. Za zavedení Scrumu v organizaci je zodpovědná role Scrum Master. Agilní frameworky jako Scrum byly koncipovány spíše pro menší projekty, díky své užitečnosti se však agilita začala postupem času prosazovat i na poli velkých projektů a začaly vznikat agilní škálovatelné frameworky. Publikací zabývajících se rolí Scrum Master nebo agilními škálovatelnými agilními frameworky je omezené množství. Právě nesprávné zavedení frameworku v organizaci bylo navíc identifikováno jako jeden z hlavních problémů při implementaci agilních škálovatelných frameworků. Práce si tedy klade za cíl vymezit pojetí role Scrum Master v rámci agilních škálovatelných frameworků a zároveň zmapovat její vývoj od jejího počátku až do současnosti. K dosažení cíle je použita literární rešerše v kombinaci s analýzou a syntézou. Pro zmapování současného stavu poznání o roli Scrum Master v kontextu agilního škálovaného prostředí je použita systematická mapující studie. Originální role Scrum Master se v průběhu let od svého vzniku vyvinula z manažerské role do role facilitátora. Agilní škálovatelné frameworky pak většinou pro vykonávání jejích povinností kromě role Scrum Master zavádějí další individuální či týmové role. Tímto způsobem jsou povinnosti role Scrum Master zajišťovány na různých úrovních organizace. Práce přináší aktuální pohled na podobu role Scrum Master jak v kontextu originálního frameworku Scrum, tak i její adaptace v rámci populárních agilních škálovatelných frameworků současnosti. Napomáhá tak pochopení jejího vzniku, významu a poskytuje přehled o navrhovaných způsobech jejího zavedení v organizaci.
Klíčová slova: Scrum Master; agilní vývoj; agilní škálovatelné frameworky; literární rešerše; systematická mapující studie
Název práce: Current conception of the Scrum Master role
Autor(ka) práce: Botur, Dominik
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Remta, Daniel
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The agile approach to software development is currently very popular. The most widely used agile framework is Scrum. The Scrum Master role is responsible for implementing Scrum in an organization. However, agile frameworks like Scrum were designed for smaller projects. Due to its usefulness, the agile approach started to make its way into the field of large projects and scaled agile frameworks started to emerge. There are a limited number of publications dealing with the role of the Scrum Master or scaled agile frameworks. Moreover, incorrect implementation of a framework in an organization has been identified as one of the major problems in establishing scaled agile frameworks. Thus, this paper aims to define the concept of the Scrum Master role in scaled agile frameworks and map its evolution from its inception to the present. Literature research combined with analysis and synthesis is used to achieve this goal. A systematic mapping study is used to map the current state of knowledge about the role of the Scrum Master in the context of scaled agile frameworks. The original role of the Scrum Master has evolved from a managerial role to the role of a facilitator over the years since its inception. Scaled agile frameworks usually introduce other individual or team roles in addition to the Scrum Master role to fulfil its responsibilities. This way, the responsibilities of the Scrum Master role are fulfilled at different levels of the organization. This paper provides an up-to-date view of the role of the Scrum Master in the context of the original Scrum framework as well as its adaptation within popular scaled agile frameworks. This way the paper helps with an understanding of the origins and significance of the Scrum Master role and provides an overview of proposed ways of establishing it in an organization.
Klíčová slova: Scrum Master; agile development; scaled agile frameworks; literature research; systematic mapping study

Informace o studiu

Studijní program / obor: Informační systémy a technologie/Vývoj informačních systémů
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 11. 2022
Datum podání práce: 29. 4. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: