Aplikace pro optimalizaci modelu řízení zásob

Název práce: Aplikace pro optimalizaci modelu řízení zásob
Autor(ka) práce: Žahourová, Hana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sekničková, Jana
Oponenti práce: Neugebauer, Jakub
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce představuje podrobné představení problematiky optimalizace řízení zásob s důrazem na konkrétní aplikaci v gastronomickém odvětví. Hlavním záměrem této práce je nejen prostřednictvím teoretické, ale i praktické části vytvořit ucelený návod a nástroj pro efektivní správu zásob, a to zejména ve specifickém prostředí kaváren a restaurací. Tímto nástrojem je webová aplikace, která bude sloužit pro optimalizaci řízení zásob. Webová aplikace byla zpracována pomocí programovacího jazyka Python v kombinaci s jazykem JavaScript. Byla použita reálná data z provozu, konkrétně data o skladových zásobách a spotřebě neboli poptávce po produktech v daném gastronomickém podniku, aby byla zaručena praktičnost aplikace a otestována se její funkčnost. Díky této reálné bázi bylo možné nejen teoreticky zkoumat problematiku, ale i prakticky ověřit fungování navržených postupů a algoritmů. Klíčovou fází práce bylo na základě získaných dat vypočítat potřebné údaje a následně s jejich využitím vypočítat optimální objednávku. Tato optimální objednávka byla následně porovnána s reálnou objednávkou provedenou v daném období v konkrétním gastronomickém provozu, který data poskytl. Tento srovnávací proces následně umožnil zhodnotit funkčnost celé webové aplikace. Další důležitou částí práce bylo testování vytvořené aplikace přímo v prostředí gastronomického podniku. Aplikace byla představena majitelce kavárny, pro kterou byla speciálně navržena. Její názor na aplikaci byl až na pár výhrad, jako například absence uživatelských účtů, pozitivní. Zavedení aplikace vedlo k výraznému zrychlení celého objednávacího procesu a současně k výraznému snížení nákladů spojených s neefektivním řízením zásob. Celkově lze tedy konstatovat, že byla nejen teoretickým přínosem v oblasti optimalizace řízení zásob, ale její výstup v podobě webové aplikace má i praktické využití v reálném podnikatelském prostředí. Tím by se tato aplikace mohla stát užitečným nástrojem pro manažery a majitele gastronomických podniků, kteří hledají efektivní způsoby, jak optimalizovat své zásoby a snížit provozní náklady.
Klíčová slova: Optimalizace; Řízení zásob; Python; JavaScript; Gastronomické prostředí
Název práce: Application for inventory optimization
Autor(ka) práce: Žahourová, Hana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sekničková, Jana
Oponenti práce: Neugebauer, Jakub
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis presents a detailed introduction to the issue of inventory management optimization with an emphasis on a specific application in the catering industry. The main purpose of this thesis is not only through the theoretical part but also through practical application to create a comprehensive guide and a tool for effective inventory management, especially in the specific environment of cafes and restaurants. This tool is a web application that will be used to optimize inventory management. The Python programming language combined with JavaScript was used to develop the web application. Real data from operations, specifically inventory data and product consumption or product demand data in the catering business in question, was used to guarantee the practicality of the application and to test its functionality. Thanks to this realistic base, it was possible not only to investigate the issue theoretically but also to practically verify the functioning of the proposed procedures and algorithms. The key phase of the work was the calculation of the necessary data and then the calculation of the optimal order. This optimal order was then compared with the real order made in the given period by the. This comparative process allowed to evaluate the effectiveness of the web application. Another crucial part of the proccess was testing the developed application directly in the environment of a café. The application was presented to the owner of the café for which it was specially designed. Her opinion was positive except for a few critiques, for example the absence of user accounts. The introduction of the application led to a significant speeding up of the whole ordering process and at the same time to a significant reduction of costs associated with inefficient inventory management. Overall, it can be concluded that the thesis has not only made a theoretical contribution in the field of inventory management optimization but its output has also practical use in a real business environment. Thus, the application has the potential to become a useful tool for managers and owners of catering businesses who are looking for effective ways to optimize their inventories and reduce operating costs.
Klíčová slova: Optimization; Inventory management; Café environment; Python; JavaScript

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 2. 2024
Datum podání práce: 6. 5. 2024
Datum obhajoby: 19. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/87630/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: