Vliv umělé inteligence na důvěryhodnost informací a tvorba dezinformačního obsahu

Název práce: Vliv umělé inteligence na důvěryhodnost informací a tvorba dezinformačního obsahu
Autor(ka) práce: Sochor, Adam
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Papík, Richard
Oponenti práce: Sklenák, Vilém
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá tématem umělé inteligence a její rolí ve vytváření dezinformačního obsahu. Cílem práce je provést teoretický přehled dané oblasti, učinit základní analytické závěry, a doplnit je o kvalitativní analýzu vybraných případových úloh. V teoretické části jsou nejprve představeny potenciální hrozby ze strany umělé inteligence, následně vymezen pojem “dezinformační obsah“ a v poslední řadě učiněno zasazení generativní umělé inteligence do kontextu vytváření dezinformací. Ve výzkumné části je pak provedena kvalitativní analýza vybraných případových úloh. Výběr případových úloh byl omezen na problematiku deepfake útoků. Jednotlivé případy jsou nejdříve stručně představeny a následně mezi sebou porovnávány na základě stanovených kritérií. Výsledkem komparace je pak zodpovězení výzkumných otázek a formulování univerzální teorie, která se snaží zobecnit myšlenky z jednotlivých úloh tak, aby následně byla aplikovatelná i na podobné problémy a sloužila jako návod, jak se vyvarovat a předejít útokům pomocí deepfake technologie.
Klíčová slova: dezinformační obsah; deepfake; hrozba; komparace; umělá inteligence
Název práce: The impact of artificial intelligence on the credibility of information and the creation of disinformation content
Autor(ka) práce: Sochor, Adam
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Papík, Richard
Oponenti práce: Sklenák, Vilém
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the topic of artificial intelligence and its role in the creation of disinformation content. The aim of the thesis is to conduct a theoretical overview of the given area, make basic analytical conclusions and supplement them with a qualitative analysis of selected case studies. In the theoretical part, potential threats from artificial intelligence are first presented, then the concept of "disinformation content" is defined, and lastly, generative artificial intelligence is placed in the context of the creation of disinformation. In the research part, a qualitative analysis of selected case studies is carried out. The selection of case studies was limited to the issue of deepfake attacks. Individual cases are first briefly presented and then compared with each other based on established criteria. The result of the comparison is the answering of the research questions and the formulation of a universal theory, which tries to generalize the ideas from the individual cases so that it can subsequently be applied to similar problems and serve as a guide on how to avoid and prevent attacks using deepfake technology.
Klíčová slova: artificial intelligence; threat; deepfake; disinformation content; comparation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačního a znalostního inženýrství

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 1. 2024
Datum podání práce: 6. 5. 2024
Datum obhajoby: 17. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/87092/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: