Analýza metrík a faktorov virality YouTube kanálu

Název práce: Analýza metrík a faktorov virality YouTube kanálu
Autor(ka) práce: Šlauka, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Syrovátková, Jana
Oponenti práce: Sudzina, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto práce je analyzovať metriky a faktory ovplyvňujúce viralitu videí na YouTube, konkrétne na základe dát z autorovho vlastného YouTube kanálu. Teoretická časť poskytuje prehľad o platforme YouTube, jej odporúčacom algoritme a kľúčových metrikách používaných na hodnotenie úspešnosti videí. Venuje sa aj technikám analýzy sentimentu a jej uplatniteľnosti v kontexte YouTube. Analytická časť využíva deskriptívne metódy, korelačnú analýzy a regresné modely na odhalenie kľúčových prediktorov výkonnosti videa. Výsledky naznačujú, že zatiaľ čo dĺžka videa a frekvencia zverejňovania významne ovplyvňujú sledovanosť, sentiment názvu má zanedbateľný vplyv nielen na sledovanosť, ale aj na metriky zapojenia publika, akými je miera prekliknutí po zobrazení a miera udržania publika. Zistilo sa, že prítomnosť plateného sponzorstva pozitívne ovplyvňuje mieru zapojenia, čo naznačuje, že dobre integrované sponzorované príspevky môžu zvýšiť interakciu s divákmi. Okrem toho regresné modely odhalili, že dĺžka videa a frekvencia zverejňovania videí sú významnými prediktormi sledovanosti videí. Praktické odporúčania pre tvorcov obsahu na YouTube zdôrazňujú význam vyváženej obsahovej stratégie, ktorá kombinuje konzistentnosť, optimalizáciu dĺžky videa, efektívne zapojenie divákov a vysokú kvalitu obsahu. Tieto poznatky môžu tvorcom obsahu pomôcť zvýšiť úspešnosť ich videí a tiež prispieť k širšiemu pochopeniu odporúčacieho algoritmu platformy YouTube a analytiky sociálnych sietí.
Klíčová slova: sociálne siete; YouTube Analytics; YouTube; video; analýza sentimentu
Název práce: Analýza metrík a faktorov virality YouTube kanálu
Autor(ka) práce: Šlauka, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Syrovátková, Jana
Oponenti práce: Sudzina, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je analyzovat metriky a faktory ovlivňující viralitu videí na YouTube, konkrétně na základě dat z autorova vlastního YouTube kanálu. Teoretická část poskytuje přehled o platformě YouTube, jejím doporučujícím algoritmu a klíčových metrikách používaných pro hodnocení úspěšnosti videí. Věnuje se také technikám analýzy sentimentu a její použitelnosti v kontextu YouTube. Analytická část využívá deskriptivní metody, korelační analýzy a regresní modely k odhalení klíčových prediktorů výkonnosti videa. Výsledky naznačují, že zatímco délka videa a frekvence zveřejňování významně ovlivňují sledovanost, sentiment názvu má zanedbatelný vliv nejen na sledovanost, ale také na metriky zapojení publika, jakými je míra prokliků po zobrazení a míra udržení publika. Bylo zjištěno, že přítomnost placeného sponzorství pozitivně ovlivňuje míru zapojení, což naznačuje, že dobře integrované sponzorované příspěvky mohou zvýšit interakci s diváky. Kromě toho regresní modely odhalily, že délka videa a frekvence zveřejňování videí jsou významnými prediktory sledovanosti videí. Praktická doporučení pro tvůrce obsahu na YouTube zdůrazňují význam vyvážené obsahové strategie, která kombinuje konzistentnost, optimalizaci délky videa, efektivní zapojení diváků a vysokou kvalitu obsahu. Tyto poznatky mohou tvůrcům obsahu pomoci zvýšit úspěšnost jejich videí a také přispět k širšímu pochopení doporučujícího algoritmu platformy YouTube a analytiky sociálních sítí.
Klíčová slova: YouTube; analýza sentimentu; YouTube analytics; sociální sítě; video
Název práce: Analysis of Metrics and Factors of Virality of a YouTube Channel
Autor(ka) práce: Šlauka, Juraj
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Syrovátková, Jana
Oponenti práce: Sudzina, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to analyse the metrics and factors influencing the virality of YouTube videos, specifically using data from the author's own YouTube channel. The theoretical part provides a comprehensive overview of the YouTube platform, its recommendation algorithm, and the key performance metrics used to evaluate video success. It also delves into sentiment analysis techniques and their applicability in the context of YouTube. The analytical part employs both descriptive and inferential statistical methods, including correlation analysis and regression models, to uncover the key predictors of video performance. The results indicate that while video length and posting frequency significantly impact video views, title sentiment has a negligible influence on engagement metrics like click-through rates and audience retention. The presence of paid sponsorships was found to positively affect engagement rates, suggesting that well-integrated sponsorships can enhance viewer interaction. Furthermore, multiple regression models revealed that video length and frequency of posting videos are significant predictors of video views. The practical recommendations for YouTube content creators emphasize the importance of a balanced content strategy that combines consistency, video length optimization, effective audience engagement and content quality. These insights can help content creators enhance their video performance and also contribute to the broader understanding of YouTube's algorithm and social media analytics.
Klíčová slova: YouTube Analytic; YouTube; video; sentiment analysis; social networks

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 10. 2023
Datum podání práce: 6. 5. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: