Cestovanie po európskych metropolách: model obchodného cestujúceho

Název práce: Cestovanie po európskych metropolách: model obchodného cestujúceho
Autor(ka) práce: Kuglerová, Viktória
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Vávra, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zameriava na aplikáciu úlohy obchodného cestujúceho na plánovanie cesty po európskych metropolách. Cieľom bolo nájsť optimálnu trasu, ktorá bola vyhovujúca z hľadiska dĺžky trvania cestovania a nákladov spojených s ním. V práci boli využité rôzne modely, ktoré sa líšili podľa typu minimalizácie a druhu využitej dopravy, pri čom sa používala buď autobusová doprava, automobilová preprava alebo kombinácia autobusovej a leteckej dopravy. Na riešenie problému bola použitá modifikácia úlohy obchodného cestujúceho, ktorej úlohou bolo nájsť optimálnu trasu medzi 20 európskymi mestami z celkových 30. Modely boli riešené prostredníctvom optimalizačného systému LINGO v jeho rozšírenej verzii a pomocou aplikácie MS Excel. Na základe výsledkov boli vybrané tri najvhodnejšie trasy. Patrila medzi nich trasa minimalizujúca čas s využitím autobusovej dopravy s nákladmi 248,55 € a časom 64,35 hodín, trasa minimalizujúca náklady automobilovou prepravou s nákladmi 114,58 € a časom 54,67 hodín a kombinovaná trasa minimalizujúca čas s obmedzením nákladov s cenou 299,72 € a dĺžkou 40,18 hodín. Ako finálna trasa bola napokon zvolená trasa minimalizujúca čas s obmedzením nákladov pri využití kombinácie autobusovej a leteckej dopravy.
Klíčová slova: software LINGO; úloha obchodného cestujúceho; cestovanie; optimalizácia trasy; Európa
Název práce: Cestovanie po európskych metropolách: model obchodného cestujúceho
Autor(ka) práce: Kuglerová, Viktória
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Vávra, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zaměřuje na uplatnění role obchodního cestujícího při plánování cest v evropských metropolích. Cílem bylo najít optimální trasu, která by byla vyhovující z hlediska délky cesty a souvisejících nákladů. V práci byly použity různé modely, které se lišily podle typu minimalizace a druhu použité dopravy, a to buď s využitím autobusové dopravy, automobilové dopravy nebo kombinace autobusové a letecké dopravy. K řešení byla použita modifikace problému obchodního cestujícího, jehož úkolem bylo najít optimální trasu mezi 20 evropskými městy z celkového počtu 30. Modely byly řešeny pomocí optimalizačního systému LINGO v jeho rozšířené verzi a programu MS Excel. Na základě výsledků byly vybrány tři nejvhodnější trasy. Jednalo se o trasu minimalizující čas s využitím autobusové dopravy s náklady 248,55 € a časem 64,35 hodin, trasu minimalizující náklady s využitím automobilové dopravy s náklady 114,58 € a časem 54,67 hodin a trasu minimalizující kombinovanou dopravu s omezením nákladů s náklady 299,72 € a časem 40,18 hodin. Nakonec byla jako konečná trasa vybrána trasa minimalizující čas s omezením nákladů s využitím kombinace autobusové a letecké dopravy.
Klíčová slova: Evropa; cestování; optimalizace tras; software LINGO; úloha obchodního cestujícího
Název práce: Traveling across European metropolises: The traveling salesman problem
Autor(ka) práce: Kuglerová, Viktória
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Vávra, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This Bachelor thesis focuses on the application of the traveling salesman problem to planning a journey across European metropolises. The goal was to find an optimal route that was satisfactory in terms of the duration of travel and associated costs. The work utilized various models that differed according to the type of minimization and the mode of transportation used, employing either bus travel, car travel, or a combination of bus and air travel. To solve the problem, a modification of the traveling salesman problem was used, aimed at finding the optimal route among 20 European cities out of a total of 30. The models were solved using the LINGO optimization system in its extended version and with the help of MS Excel application. Based on the results, three most suitable routes were selected. These included a route minimizing travel time using bus transportation with costs of €248.55 and a duration of 64.35 hours, a route minimizing costs using car travel with costs of €114.58 and a duration of 54.67 hours, and a combined route minimizing time with cost constraints costing €299.72 and lasting 40.18 hours. The final route chosen was time-minimizing route with cost constraints using a combination of bus and air travel.
Klíčová slova: journey planning; LINGO software; route optimization; Europe; traveling salesman problem; traveling

Informace o studiu

Studijní program / obor: Matematické metody v ekonomii/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 9. 2023
Datum podání práce: 6. 5. 2024
Datum obhajoby: 18. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/85722/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: