Letisko Praha a jeho uhlíková stopa

Název práce: Letisko Praha a jeho uhlíková stopa
Autor(ka) práce: Selecký, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mervart, Michal
Oponenti práce: Kubus, Filip
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa sústredí na posúdenie uhlíkovej stopy na letisku v Prahe a hodnotenie klimatických nákladov spojených s klimatickými faktormi na tomto letisku. Teoretická časť práce sa venuje analýze vzniku a priebehu emisií v letectve, možným cieľom a opatreniam na zníženie emisií, a tiež metódam výpočtu emisií, ktoré boli následne použité. V praktickej časti je popísané letisko v Prahe so zameraním na jeho environmentálny aspekt. Následne prebieha detailná analýza prevádzkových výkonov a spotreby leteckých palív do rôznych destinácií v priebehu jedného mesiaca čím sa bude zisťovať uhlíková záťaž v tomto časovom okne. Pomocou emisnej kalkulačky od spoločnosti Atmosfair sa potom vypočíta klimatický vplyv tohto letiska na klímu a určí sa suma peňažnej kompenzácie za emisie CO2. V poslednej kapitole sa práca zaoberá potenciálnymi investíciami zameranými na energetickú efektívnosť a prevádzky letiska, ako aj na motiváciu leteckých spoločnosti tento aspekt zlepšovať. Výsledkom tejto analýzy je stanovenie množstva emisií CO2, ktoré toto letisko vyprodukovalo vo zvolenom a skúmanom časovom období v súvislosti s odletmi, a určenie výšky kompenzácie týchto emisií, teda nákladu, ktorý by bol potrebná na odstránenie vzniknutých emisií.
Klíčová slova: letisko; uhlíková stopa; emisie
Název práce: Airport Prague and its carbon footprint
Autor(ka) práce: Selecký, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mervart, Michal
Oponenti práce: Kubus, Filip
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis focuses on the assessment of the carbon footprint at Prague Airport and the assessment of the costs associated with climate factors at this airport. The theoretical part of the thesis is devoted to the analysis of the origin and course of emissions in aviation, possible targets and measures to reduce emissions, as well as the methods of calculation of emissions that were subsequently used. The practical part describes the Prague airport with a focus on its environmental aspect. Subsequently, a detailed analysis of the operational performance and aviation fuel consumption to different destinations over a one-month period is carried out to determine the carbon burden in this time window. Using Atmosfair's emissions calculator, the climate impact of this airport is then calculated and the amount of monetary compensation for CO2 emissions is determined. In the last chapter, the thesis looks at potential investments aimed at energy efficiency and airport operations, as well as at motivating airlines to improve this aspect. The result of this analysis is the determination of the amount of CO2 emissions produced by this airport in a selected time in relation to departures and the determination of the amount of compensation for these emissions, i.e. the cost that would be required to eliminate the emissions produced
Klíčová slova: airport; carbon footprint; emissions
Název práce: Letisko Praha a jeho uhlíková stopa
Autor(ka) práce: Selecký, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mervart, Michal
Oponenti práce: Kubus, Filip
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zaměřuje na posouzení uhlíkové stopy na letišti Praha a na posouzení nákladů souvisejících s klimatickými faktory na tomto letišti. Teoretická část práce se věnuje analýze vzniku a průběhu emisí v letecké dopravě, možným cílům a opatřením ke snížení emisí a také metodám výpočtu emisí, které byly následně použity. Praktická část popisuje pražské letiště se zaměřením na jeho environmentální aspekt. Následně je provedena podrobná analýza provozních výkonů a spotřeby leteckého paliva do různých destinací za období jednoho měsíce s cílem určit uhlíkovou zátěž v tomto časovém okně. Pomocí kalkulátoru emisí společnosti Atmosfair bude následně vypočten dopad tohoto letiště na klima a stanovena výše peněžní kompenzace za emise CO2. V poslední kapitole se práce zabývá možnými investicemi zaměřenými na energetickou účinnost a provoz letiště a motivací letecké společnosti ke zlepšení tohoto aspektu. Výsledkem této analýzy je stanovení množství emisí CO2 vyprodukovaných tímto letištěm ve zvoleném a zkoumaném časovém období ve vztahu k odletům a stanovení výše kompenzace za tyto emise, tj. nákladů, které by bylo nutné vynaložit na eliminaci vyprodukovaných emisí.
Klíčová slova: letiště; uhlíková stopa; emise

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra logistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 6. 2023
Datum podání práce: 14. 5. 2024
Datum obhajoby: 14. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/84822/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: