Strategická analýza spoločnosti Alza.cz

Název práce: Strategická analýza spoločnosti Alza.cz
Autor(ka) práce: Ďurove, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dvořáček, Jiří
Oponenti práce: Mesarčova, Lucia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto práce je poskytnúť strategické odporúčania na zákalde analýzy vnútorného a vonkajšieho prostredia spoločnosti Alza.cz. Práca je rozdelená na časť teoretickú, kde je vysvetlený základný teoretický rámec, a časť praktickú, kde sú všetky teoretické poznatky aplikované v praxi. V prvej časti je do hĺbky skúmaná dostupná literatúra v oblasti strategickej analýzy, strategického plánovania a tvorby stratégie, z ktorej budú v druhej časti čerpané poznatky. Na uskutočnenie analýzy okolia budú použité nástroje akými sú analýza PESTLE, Porterov model 5 hybných síl, mapa konkurenčných skupín a CR4 index, vďaka ktorým budú následne identifikované hrozby a príležitosti. Na analýzu vnútorného prostredia bude využité VRIO, Finančná analýza pomerových ukazovateľov a nakoniec portfólio analýza pomocou GE matice, na identifikáciu silných a slabých stránok spoločnosti. Syntéza bude uskutočnená pomocou nástroja SWOT, kde budú vysvetlené vzájomné vzťahy medzi príležitosťami/hrozbami a silnými/slabými stránkami, na základe ktorej budú odprezentované strategické odporúčania.
Klíčová slova: CSR; SWOT analýza; BCG matica; Porterov model 5 hybných síl; PESTLE
Název práce: Strategic analysis of Alza.cz
Autor(ka) práce: Ďurove, Juraj
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dvořáček, Jiří
Oponenti práce: Mesarčova, Lucia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to provide strategic recommendations based on the analysis of the internal and external environment of Alza.cz. The work is divided into a theoretical part, where the basic theoretical framework is explained, and a practical part, where all the theoretical knowledge is applied in practice. In the first part, the available literature in the field of strategic analysis, strategic planning and strategy development is examined in depth, from which knowledge will be drawn in the second part. Tools such as the PESTLE analysis, Porter's 5 Drivers model, the Competitive Groups Map and the CR4 index will be used to carry out the environmental analysis, which will then be used to identify threats and opportunities. To analyze the internal environment, VRIO, Financial Ratio Analysis and finally Portfolio Analysis using GE matrix will be used to identify the strengths and weaknesses of the company. Synthesis will be done using SWOT tool, where the interrelationships between opportunities/threats and strengths/weaknesses will be explained, based on which strategic recommendations will be presented.
Klíčová slova: SWOT analysis; PESTLE analysis; Porter's five forces analysis; BCG matrix; CSR
Název práce: Strategická analýza spoločnosti Alza.cz
Autor(ka) práce: Ďurove, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dvořáček, Jiří
Oponenti práce: Mesarčova, Lucia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je poskytnout strategická doporučení na základě analýzy vnitřního a vnějšího prostředí společnosti Alza.cz. Práce je rozdělena na teoretickou část, kde je vysvětlen základní teoretický rámec, a praktickou část, kde jsou všechny teoretické poznatky aplikovány v praxi. V první části je podrobně rozebrána dostupná literatura z oblasti strategické analýzy, strategického plánování a tvorby strategie, z níž budou poznatky čerpány v druhé části. K provedení analýzy prostředí budou použity nástroje jako PESTLE analýza, Porterův model 5 hybných sil, Mapa konkurenčních skupin a index CR4, které budou následně využity k identifikaci hrozeb a příležitostí. K analýze vnitřního prostředí budou použity nástroje VRIO, analýza finančních ukazatelů a nakonec analýza portfolia s využitím matice GE, která umožní identifikovat silné a slabé stránky společnosti. Syntéza bude provedena pomocí nástroje SWOT, kde budou vysvětleny vzájemné vztahy mezi příležitostmi/hrozbami a silnými/slabými stránkami, na jejichž základě budou předložena strategická doporučení.
Klíčová slova: PESTLE; Porterův model 5 hybných sil; BCG matice; CSR; SWOT analýza

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra strategie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 11. 2023
Datum podání práce: 15. 5. 2024
Datum obhajoby: 21. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/88433/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: