Analýza postojů studentů VŠE k zahraničnímu výjezdu

Název práce: Analýza postojů studentů VŠE k zahraničnímu výjezdu
Autor(ka) práce: Pašková, Martina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Půbalová, Kateřina
Oponenti práce: Jarošová, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Žijeme v dynamickém světě, který nabízí nespočet možností. Jednou z nich je vysokoškolská mezinárodní mobilita, jejíž význam v rámci vyššího vzdělávání roste. Tato práce si klade za cíl prozkoumat postoje studentů Vysoké školy ekonomické v Praze k zahraničním výjezdům a identifikovat překážky bránící jeho uskutečnění. Následně pak na základě analýzy navrhnout doporučení pro podporu mezinárodní mobility. K dosažení cíle bylo využito kvantitativní dotazníkové šetření, které probíhalo mezi studenty univerzity napříč všemi fakultami. Analýza dat je provedena pomocí deskriptivní statistiky, korelačních analýz, průměru a rozptylu. Výsledky práce ukazují, že většina studentů vnímá zahraniční studijní pobyty pozitivně z hlediska osobního a akademického rozvoje, avšak studenti mají také řadu negativních postojů. Jako nejvýznamnější překážka bránící účasti na výjezdu se ukazuje finanční náročnost. Na základě těchto zjištění byla doporučena opatření, která by mohla mít za následek podporu mezinárodní mobility na VŠE, pokud budou implementována. Výstupy práce mohou být přínosné nejen pro Oddělení zahraničních styků VŠE, ale také pro širší veřejnost, která se zajímá o postoje studentů k mezinárodní mobilitě a v neposlední řadě pro studenty, kteří o zahraničním výjezdu uvažují.
Klíčová slova: mezinárodní mobilita; postoje; změna postojů; bariéry; studenti; zahraniční výjezd
Název práce: Analysis of the attitudes of students of the Prague University of Economics and Business towards international mobility
Autor(ka) práce: Pašková, Martina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Půbalová, Kateřina
Oponenti práce: Jarošová, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
We live in a dynamic world that offers countless possibilities. One of these is higher education international mobility, which is growing in importance within higher education. This thesis aims to explore the attitudes of students at the Prague University of Economics and Business towards international mobility and to identify the barriers that prevent participation in study abroad. Then, based on the analysis, to propose recommendations for promoting international mobility. To achieve the objective, a quantitative questionnaire survey was used among students of the university across all faculties. Data analysis is conducted using descriptive statistics, correlation analyses, mean and variance. The results show that most students perceive study abroad positively in terms of personal and academic development, but students also have a number of negative attitudes. The most significant barrier to participation in the international mobility appears to be financial. Based on the findings, recommendations have been proposed that could result in the promotion of international mobility at VSE. The findings of this thesis may be beneficial not only for the Department of International Relations of the VŠE, but also for the wider public interested in students' attitudes towards international mobility and, last but not least, for students considering studying abroad.
Klíčová slova: international mobility; attitudes; attitude change; barriers; students

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 1. 2024
Datum podání práce: 15. 5. 2024
Datum obhajoby: 12. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/87251/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: