Vliv výroby olomouckých tvarůžků na rozvoj oblasti Loštic a jejich využití v gastronomii

Název práce: Vliv výroby olomouckých tvarůžků na rozvoj oblasti Loštic a jejich využití v gastronomii
Autor(ka) práce: Nejedlá, Iveta
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Malcová, Zuzana
Oponenti práce: Novák, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je analyzovat vliv produkce olomouckých tvarůžků na socioekonomický rozvoj oblasti Loštic, porovnat povědomí obyvatel Prahy a Olomouckého kraje o tomto produktu a zjistit, jak by díky svým nutričním hodnotám mohl přispět k renomé české gastronomie. V práci je použit kvalitativní výzkum v podobě polostrukturovaných rozhovorů a kvantitativní šetření mezi obyvateli. Z analyzovaných dat vyplývá, že výroba významně ovlivňuje rozvoj obce a přispívá k její atraktivitě. Obyvatelé obou krajů vnímají tvarůžky jako součást české gastronomie a větší polovina respondentů je konzumuje. Většina si ale nespojí jméno firmy A.W. spol. s r.o. s jejich výrobou. Obyvatelé Olomouckého kraje mají větší povědomí o aktivitách spojených s tvarůžky a experimentují více s chuťovými kombinacemi. Obyvatelé Prahy zase více ví o historii tvarůžků. Výsledkem práce je kromě analýzy vlivu na rozvoj oblasti a renomé gastronomie také návrh dezertu, který by mohl přispět k větší oblibě tvarůžků a přilákání návštěvníků do oblasti Loštic.
Klíčová slova: olomoucké tvarůžky; lokální kultura; lokální rozvoj; tradice; Loštice; gastronomie
Název práce: The impact of Olomoucké tvarůžky production on the development of the Loštice area and its use in gastronomy
Autor(ka) práce: Nejedlá, Iveta
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Malcová, Zuzana
Oponenti práce: Novák, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to analyse the impact of Olomoucké tvarůžky production on the socio-economic development of the Loštice area, compare the awareness of this product among the citizens of Prague and the Olomouc region, and determine how its nutritional values could improve the reputation of Czech gastronomy. The thesis employs qualitative research through semi-structured interviews and a quantitative survey among residents. The analysed data show that the production has a significant impact on the development of the district and enhances its attractiveness. Residents of both regions perceive tvarůžky as a part of Czech gastronomy, and more than half of the respondents consume them. However, the majority do not associate the company name A.W. spol. s r.o. with its production. Residents of the Olomouc region are more aware of activities related to tvarůžky and are more likely to experiment with flavour combinations. Conversely, Prague residents are more familiar with the product history. As a result of this work, in addition to analysing the impact on the area's development and the reputation of Czech gastronomy, a recipe for a dessert is presented that could increase the popularity of tvarůžky and attract visitors to the Loštice area.
Klíčová slova: tradition; local culture; local development; Loštice; gastronomy; Olomoucké tvarůžky

Informace o studiu

Studijní program / obor: Arts Management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra Arts managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 11. 2023
Datum podání práce: 15. 5. 2024
Datum obhajoby: 29. 5. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/86541/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: