Analýza rozvojových potrieb zamestnancov v oblasti finančného auditu

Název práce: Analýza rozvojových potrieb zamestnancov v oblasti finančného auditu
Autor(ka) práce: Knotková, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pauknerová, Daniela
Oponenti práce: Jarošová, Eva
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca má za cieľ analyzovať rozvojové potreby zamestnancov v oblasti finančného auditu vybranej spoločnosti ABC, s.r.o. Teoretická časť pozostáva z rešerše literatúry venujúcej sa potrebám, motivácii a spokojnosti zamestnancov. Prostredníctvom kvantitatívneho výskumu (N = 19) s využitím škály W-BNS preloženej do slovenského jazyka bolo zistené, že medzi zamestnancami vybranej spoločnosti neexistujú takmer žiadne významné rozdiely v oblasti potrieb autonómie, kompetencie a sunáležitosti. Prostredníctvom kvalitatívneho výskumu – hĺbkových rozhovorov so zamestnancami na každej pracovnej pozícii (N = 6) bolo zistené, že zamestnanci na vyšších pracovných pozíciách vnímajú svoju prácu a zmysel práce z pohľadu tvorivosti a priestoru pre príležitosti, sú tiež viac na firmu naviazaní a plánujú dlhodobo zotrvať v danej oblasti. U zamestnancov na nižších pracovných pozíciách sa objavujú najmä potreby v oblasti získavania znalostí, nadobúdania zručností, skúseností a krátkodobé zotrvanie v oblasti auditu. Spoločným znakom pre všetkých dotazovaných zamestnancov je pocit pracovnej pohody determinovaný dobrým pracovným kolektívom.
Klíčová slova: rozvoj zamestnancov; spokojnosť v zamestnaní; teória sebadeterminácie; auditná profesia
Název práce: Analýza rozvojových potrieb zamestnancov v oblasti finančného auditu
Autor(ka) práce: Knotková, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pauknerová, Daniela
Oponenti práce: Jarošová, Eva
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce má za cíl analyzovat rozvojové potřeby zaměstnanců v oblasti finančního auditu vybrané společnosti ABC, s.r.o. Teoretická část se zkládá z rešerše literatury věnující se potřebám, motivaci a spokojenosti zaměstnanců. Prostřednictvím kvantitativního výzkumu (N = 19) s využitím škály W-BNS přeložené do slovenského jazyka bylo zjištěno, že mezi zaměstnanci vybrané společnosti neexistují téměř žádné významné rozdíly v oblasti potřeb autonomie, kompetence a sounáležitosti. Prostřednictvím kvalitativního výzkumu – hloubkových rozhovorů se zaměstnanci na každé pracovní pozici (N = 6) bylo zjištěno, že zaměstnanci na vyšších pracovních pozicích vnímají svou práci a smysl práce z pohledu tvořivosti a prostoru pro příležitosti, také jsou více na firmu navázáni a plánují dlouhodobě setrvat v dané oblasti. U zaměstnanců na nižších pracovních pozicích se objevují hlavně potřeby v oblasti získávání znalostí, nabývání dovedností, zkušeností a krátkodobé setrvání v oblasti auditu. Společným znakem pro všechny dotazované zaměstnance je pocit pracovní pohody determinovaný dobrým pracovním kolektivem.
Klíčová slova: rozvoj zaměstnanců; spokojenost v zaměstnání; teorie sebedeterminace; auditní profese
Název práce: Analysis of staff development needs in the field of financial audit
Autor(ka) práce: Knotková, Kristína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pauknerová, Daniela
Oponenti práce: Jarošová, Eva
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis aims to analyze the developmental needs of employees in the financial auditing sector of the selected company ABC, Ltd. The theoretical part is based on a literature review focusing on employee needs, motivation, and satisfaction. Through quantitative research (N = 19) using the W-BNS scale translated into Slovak, it was found that there are almost no significant differences among the employees of the selected company in terms of autonomy, competence, and relatedness needs. Qualitative research—deep interviews with employees across various job positions (N = 6)—revealed that employees in higher job positions perceive their work and its purpose from the perspectives of creativity and opportunities, are more attached to the company, and plan to stay in the field long-term. Employees in lower job positions mainly exhibit needs for acquiring knowledge, skills, and experience, with a tendency towards a short-term engagement in the auditing field. A common feature among all respondents is a sense of workplace well-being, determined by a good working team
Klíčová slova: theory of self-determination; profession of audit; development of employees; work satisfaction

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 10. 2023
Datum podání práce: 15. 5. 2024
Datum obhajoby: 29. 5. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/86191/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: