Využití umělé inteligence při řízení lidských zdrojů

Název práce: Využití umělé inteligence při řízení lidských zdrojů
Autor(ka) práce: Černá, Viktorie
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Otakar
Oponenti práce: Dušková, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce zkoumá možnosti využití umělé inteligence (AI) v řízení lidských zdrojů (HR), se zaměřením na soukromý i státní sektor a připravenost profesionálů HR na implementaci této technologie. Výzkum byl prováděn prostřednictvím 16 otázek rozdělených do dvou hlavních částí. První část se zaměřila na etické aspekty a možnou zaujatost AI, zatímco druhá část hodnotila současné a budoucí využití AI v rámci organizací respondentů. Výsledky ukazují, že přestože umělá inteligence nabízí potenciální výhody, jako je automatizace a zefektivnění procesů, existují významné výzvy, které je třeba překonat, především v oblastech soukromí a právních omezení. Zjištění naznačují, že soukromý sektor je více otevřen implementaci AI, zatímco státní sektor čelí vážnějším překážkám. V práci je zdůrazněna potřeba najít rovnováhu mezi technologickými inovacemi a lidským rozměrem rozhodování, s doporučením zaměřit se na využití AI především ve větších soukromých společnostech.
Klíčová slova: využití technologií v HR; umělá inteligence; řízení lidských zdrojů; implementace umělé inteligence
Název práce: Use of Artificial Intelligence in Human Resource Management
Autor(ka) práce: Černá, Viktorie
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Otakar
Oponenti práce: Dušková, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor's thesis explores the potential use of artificial intelligence (AI) in human resource (HR) management, focusing on the private and public sectors and the readiness of HR professionals to implement this technology. The research was conducted through 16 questions divided into two main parts. The first part focused on ethical considerations and potential bias of AI, while the second part assessed the current and future use of AI within the respondents' organizations. The results show that while AI offers potential benefits such as automatization and streamlining processes, there are significant challenges to overcome, particularly in the areas of privacy and legal constraints. The findings suggest that the private sector is more open to implementing AI, while the public sector faces more serious obstacles. The paper highlights the need to strike a balance between technological innovation and the human dimension of decision-making, with a recommendation to focus on the use of AI particularly in bigger private companies.
Klíčová slova: use of technology in HR; Artificial intelligence; Human Resource Management; implementation of artificial intelligence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra personalistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 5. 2023
Datum podání práce: 15. 5. 2024
Datum obhajoby: 5. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/84641/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: