Hodnocení úspěšnosti IPO společnosti GEVORKYAN a.s

Název práce: Hodnotenie úspešnosti IPO spoločnosti GEVORKYAN a.s
Autor(ka) práce: Bača, Lukáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pláničková, Markéta
Oponenti práce: Hrdý, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá spoločnosťou Gevorkyan a jej vstupom na trh Start Pražskej burzy. Hlavným cieľom je preskúmať a posúdiť úspešnosť jej prvotnej verejnej ponuky (IPO) z pohľadu spoločnosti a vlastníka. V práci je analyzované fungovanie podniku, jeho hlavná výrobná činnosť (prášková metalurgia), jej riziká a príležitosti a následne je sledovaná jeho cesta k IPO a vývoj po IPO. Hlavnou metódou pri ocenení spoločnosti k určeniu objednávkového rozpätia bola metóda DCF entity. Ocenenie sa spätne ukázalo ako správne vykonané a nastavená objednávková cena ako vhodná k verejnej ponuke. IPO ako také možno považovať za úspešné a vývoj po IPO ako jedinečný. Dôvody sú nasledovné: rekordná emitovaná suma na trhu Start Pražskej burzy, následný prechod na trh Prime Pražskej burzy a duálny listing na Bratislavskej burze v krátkom časovom horizonte za sebou.
Klíčová slova: IPO; Trh Prime; Burza cenných papierov Bratislava; duálny listing; prvotná verejná ponuka; Gevorkyan a.s.; Gevorkyan s.r.o.; Pražská burza; BCPP; Trh Start
Název práce: Hodnocení úspěšnosti IPO společnosti GEVORKYAN a.s
Autor(ka) práce: Bača, Lukáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pláničková, Markéta
Oponenti práce: Hrdý, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá společností Gevorkyan a jejím vstupem na trh Start Pražské burzy. Hlavním cílem je prozkoumat a posoudit úspěšnost její prvotní veřejné nabídky (IPO) z pohledu společnosti a vlastníka. V práci je analyzováno fungování podniku, jeho hlavní výrobní činnost (prášková metalurgie), její rizika a příležitosti a následně je sledována jeho cesta k IPO a vývoj po IPO. Hlavní metodou při ocenění společnosti k určení objednávkového rozpětí byla metoda DCF entity. Ocenění se zpětně ukázalo jako správně provedené a nastavená objednávková cena jako vhodná k veřejné nabídce. IPO jako takové lze považovat za úspěšné a vývoj po IPO jako jedinečný. Důvody jsou následující: rekordní emitovaná suma na trhu Start Pražské burzy, následný přechod na trh Prime Pražské burzy a duální listing na Bratislavské burze v krátkém časovém horizontu za sebou.
Klíčová slova: prvotní veřejná nabídka; Pražská burza; BCPP; Trh Start; Trh Prime; Burza cenných papírů Bratislava; duální listing; Gevorkyan s.r.o.; IPO; Gevorkyan a.s.
Název práce: Evaluation of the success of the IPO of GEVORKYAN a.s
Autor(ka) práce: Bača, Lukáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pláničková, Markéta
Oponenti práce: Hrdý, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with the Gevorkyan company and its entry into the Start market of the Prague Stock Exchange. The main objective is to examine and assess the success of its initial public offering (IPO) from the perspective of the company and the owner. The work analyzes the operation of the company, its main production activity (powder metallurgy), its risks and opportunities, and then follows its path to the IPO and the development after the IPO. The main method in valuing the company to determine the order spread was the DCF entity method. In retrospect, the valuation proved to be correctly performed and the set order price suitable for a public offer. As such, the IPO can be considered successful and the post-IPO development unique. The reasons are as follows: a record amount issued on the Start market of the Prague Stock Exchange, the subsequent transition to the Prime market of the Prague Stock Exchange and a dual listing on the Bratislava Stock Exchange in a short period of time.
Klíčová slova: IPO; initial public offering; Gevorkyan a.s.; Prague Stock Exchange; PSE; Start market; Prime market; Bratislava Stock Exchange; dual listing; Gevorkyan s.r.o.

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a oceňování podniku
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra financí a oceňování podniku

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 10. 2023
Datum podání práce: 20. 5. 2024
Datum obhajoby: 12. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/86646/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: