Porovnání Venture capital a Private equity trhu v ČR a ve Velké Británii

Název práce: Porovnanie Private Equity a Venture Capital trhu v Českej republike a vo Veľkej Británií
Autor(ka) práce: Hadžega, Matúš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Husák, Martin
Oponenti práce: Krabec, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá popisom a porovnaním PE a VC trhu v Českej republike a Veľkej Británií. Cieľom teoretickej časti práce bola definícia pojmov, ktorá ukázala, čo znamená PE a VC a aké sú rozdiely medzi danými typmi fondov. Praktická časť sa skladala z viacerých častí. Bola rozdelená na časti o trhu v ČR a trhu v UK, kde boli najprv popísané podmienky pre investovanie na danom trhu. Potom bola popísaná aktivita PE a VC trhu v oboch krajinách. Dôležitou súčasťou praktickej časti bola analýza konkrétnych PE a VC fondov, kde bola opísaná ich charakteristika a objem prostriedkov a ďalšie ukazatele. Výber dát bol komplikovaný, a to z dôvodov, že viacero reportov nebolo aktuálnych a aj preto, že mnoho databáz nebolo bežne prístupných a preto bolo náročnejšie získať niektoré údaje pre účel tejto práce. Obmedzením je aj to, že samotné spoločnosti nemajú povinnosť reportovať niektoré dôležité údaje o výkonnosti, ako napríklad IRR alebo to, aký objem prostriedkov skutočne spravujú.
Klíčová slova: Private Equity; Fond ; Investície; Fundraising; Buyout; Venture Capital
Název práce: Comparison of Private Equity and Venture Capital market in the Czech Republic and the UK
Autor(ka) práce: Hadžega, Matúš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Husák, Martin
Oponenti práce: Krabec, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with the description and comparison of the PE and VC market in the Czech Republic and the UK. The aim of the theoretical part of the thesis was to define the terms, which showed what PE and VC mean and what the differences between the types of funds are. The practical part consisted of several parts. It was divided into sections on the Czech market and the UK market, where first the conditions for investing in the given market were described. Then the PE and VC market activity in both countries was described. An important part of the practical part was the analysis of specific PE and VC funds, where their characteristics and volume of funds and other indicators were described. Data selection was complicated, both because several reports were not up-to-date and because many databases were not commonly accessible, making it more difficult to obtain some data for the purpose of this paper. Another limitation is that the companies themselves are not required to report some important performance data, such as IRR or how much money they actually manage.
Klíčová slova: Private Equity; Venture Capital; Buyout; Fund; Investments; Fundraising
Název práce: Porovnání Venture capital a Private equity trhu v ČR a ve Velké Británii
Autor(ka) práce: Hadžega, Matúš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Husák, Martin
Oponenti práce: Krabec, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá popisem a srovnáním trhu soukromého a rizikového kapitálu v České republice a ve Velké Británii. Cílem teoretické části práce bylo definovat pojmy, které ukazují, co PE a VC znamenají a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy fondů. Praktická část se skládala z několika částí. Byla rozdělena na části věnované českému trhu a britskému trhu, kde byly nejprve popsány podmínky pro investování na daném trhu. Poté byla popsána aktivita na trhu PE a VC v obou zemích. Důležitou součástí praktické části byla analýza konkrétních PE a VC fondů, kde byla popsána jejich charakteristika a objem prostředků a další ukazatele. Výběr dat byl komplikovaný, jednak proto, že některé zprávy nebyly aktuální, jednak proto, že mnohé databáze nebyly běžně dostupné, což ztěžovalo získání některých údajů pro účely této práce. Dalším omezením je, že samotné společnosti nejsou povinny vykazovat některé důležité údaje o výkonnosti, jako je například IRR nebo kolik peněz skutečně spravují.
Klíčová slova: Private Equity; Venture Capital; Buyout; Fond; Investice; Fundraising

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra financí a oceňování podniku

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 11. 2023
Datum podání práce: 27. 5. 2024
Datum obhajoby: 10. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/86641/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: