Vývoj a porovnání regulace bankovního sektoru v USA a EU

Název práce: Vývoj a porovnání regulace bankovního sektoru v USA a EU
Autor(ka) práce: Kostygova, Ekaterina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jankulár, Pavel
Oponenti práce: Šíma, Ondřej
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with banking regulation in the USA and the EU, mainly regarding the implementation of the Basel III Accord. The main emphasis is to examine the current regulatory frameworks in the USA and the EU and distinguish the differences between them. At the outset, general information regarding the purpose and nature of banking regulation is provided. The second and third parts examine the development and current regulatory requirements in the USA and the EU, focusing on capital and liquidity requirements. The last compares and evaluates two regulatory frameworks and the approaches to the calculation of requirements. The thesis concludes that the regulatory framework in the USA is insufficient as it concentrates more on regulating large banks and does not properly protect small and medium-sized banks. In contrast, the regulatory framework in the EU is more balanced with requirements that are less dependent on the bank’s size. As a result, banks in the EU are more liquid and capitalised.
Klíčová slova: regulation; stability; liquidity requirements; regulatory authority; capital requirements; leverage ratio
Název práce: Vývoj a porovnání regulace bankovního sektoru v USA a EU
Autor(ka) práce: Kostygova, Ekaterina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jankulár, Pavel
Oponenti práce: Šíma, Ondřej
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá bankovní regulací v USA a EU, zejména implementací Basel III Accord. Hlavní důraz je kladen na prozkoumání současných regulačních rámců v USA a EU a rozlišení rozdílů mezi nimi. Na začátku jsou uvedeny obecné informace o účelu a povaze bankovní regulace. Druhá a třetí části zkoumají vývoj a sočasné regulační požadavky v USA a EU se zaměřením na kapitálové a likvidní požadavky. Poslední kapitola porovnává a vzhodnocuje dva regulační rámce a přístupy k výpočtu požadavků. Práce dospěla k závěru, že regulační rámec v USA je nedostatečný, protože se více soustředí na regulaci velkých bank a řádně nechrání malé a střední banky. Naproti tomu regulační rámec v EU je vyváženější a uplatňuje požadavky méně závislé na velikosti banky. V důsledku toho jsou banky v EU likvidnější a kapitalizovanější.
Klíčová slova: kapitálové požadavky; regulace; pákový poměr; požadavky na likviditu; stabilita; regulační autorita

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 2. 2024
Datum podání práce: 28. 5. 2024
Datum obhajoby: 13. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/87743/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: