Odpovědnost z provozu vozidla - stanovení optimální výše pojistného

Název práce: Odpovědnost z provozu vozidla - stanovení optimální výše pojistného
Autor(ka) práce: Vítovec, František
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Tisová, Petra
Oponenti práce: Pecina, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se věnuje pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Toto pojištění je ve většině vyspělých zemí povinné, a proto tvoří významnou část neživotního pojištění. V České republice je zatížení pojistného vůči průměrným mzdám v porovnání s vyspělými státy nižší a pojišťovny tak balancují na hraně ziskovosti. Jednotlivé kapitoly popisují tržní vývoj pojistného a s ním spojených nákladů. Hlavní zájem se upírá ke způsobu stanovování výše pojistného a významnosti rizikových faktorů v České republice. Celý koncept se opírá o historický vývoj spolu s právním rámcem zkoumaného produktu, doplněné o srovnání s další evropskou zemí. Důležitou součástí je deskripce kroků vedoucích k sestavení manuálu cenotvorby pojistného produktu a závěrečné zhodnocení analyzovaných dat.
Klíčová slova: povinné ručení; pojištění odpovědnosti z provozu vozidla; pojistné; rizikové faktory; systém cenotvorby
Název práce: Motor Third-Party Liability Insurance - Determination of the optimal premium amount
Autor(ka) práce: Vítovec, František
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Tisová, Petra
Oponenti práce: Pecina, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor's thesis focuses on vehicle liability insurance. This insurance is compulsory in most developed countries and therefore forms a significant part of non- life insurance. In the Czech Republic, the burden of insurance premiums in relation to average wages is lower compared to developed countries, causing insurance companies to balance on the edge of profitability. The individual chapters describe the market development of premiums and related costs. The main focus is on the way premiums are set and the importance of risk factors in the Czech Republic. The entire concept is based on historical development along with the legal framework of the examined product, supplemented by a comparison with another European country. An important part is the description of the steps leading to the construction of the insurance product pricing manual and the final evaluation of the analysed data.
Klíčová slova: pricing mechanism; vehicle liability insurance; compulsory third-party liability insurance; insurance premium

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2023
Datum podání práce: 29. 5. 2024
Datum obhajoby: 13. 6. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/85826/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: