The thesis examines how Lean Six Sigma and eco-friendly practices can be combined to improve operations and the sustainability of a warehouse in an SME. Using the DMAIC framework, the study aimed to identify inefficiencies specifically in the retailer-focused warehouse. Through tools like SIPOC, spaghetti diagrams, and a flowchart, two CTQs were selected for an analysis: First- time yield and Space utilization. It has been found that longer process times contribute to more errors and thus lower FTY, and that inconsistent layout and lack of standardization contribute to less efficient space utilization. Improvement proposals include not only lean recommendations, such as layout reorganization based on ABCXYZ analysis or a subsequent adoption of a WMS system, but also sustainable recommendations, such as LED lights, digital documentation, or an electric forklift. Based on the research, the study concludes that while not all sustainable measures have a positive impact on the warehouse performance, lean improvements indirectly contribute to the sustainable performance through waste elimination and transport reduction.
Tato diplomová práce zkoumá, jak lze zkombinovat metody Lean Six Sigma a ekologicky šetrné přístupy ke zlepšení provozu a udržitelnosti skladu v malém nebo středním podniku (SME). Pomocí rámce DMAIC se studie zaměřila na identifikaci neefektivních procesů ve skladu zaměřeném na maloobchod. Pomocí nástrojů jako SIPOC, spaghetti diagram a flowchart byly vybrány dva klíčové parametry kvality (CTQ) pro analýzu: First Time Yield a využití skladového prostoru. Bylo zjištěno, že delší doba trvání procesů přispívá k vyšší chybovosti a tím i nižší výtěžnosti FTY, a že nejednotné uspořádání a absence standardizace vedou k méně efektivnímu využití prostoru. Návrhy na zlepšení zahrnují nejen lean doporučení, jako je reorganizace layoutu na základě analýzy ABCXYZ nebo následné zavedení systému WMS, ale také udržitelná opatření, jako je využití LED osvětlení, digitalizace dokumentace nebo elektrický vysokozdvižný vozík. Na základě provedeného výzkumu studie dochází k závěru, že i když ne všechna ekologická opatření mají přímý pozitivní dopad na výkon skladu, lean zlepšení k udržitelnosti nepřímo přispívají prostřednictvím eliminace plýtvání a omezení přepravních toků.