Dlouhověkost rodinných podniků navzdory osudu: analýza faktorů, které umožňují prosperitu rodinných podniků i po třetí generaci
Název práce: | Family business longevity going against the odds: an analysis of the factors enabling family businesses to thrive beyond the third generation |
---|---|
Autor(ka) práce: | Pierro, Elisa |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Jurek, Martin |
Oponenti práce: | Pernica, Karel |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | Family businesses play a crucial role in the worldwide economy, given their impact on countries’ GDP and employment rate. However, many of them are yearly dismissed and a small percentage of them reaches the third generation. Succession is a sensitive topic and the transition from the second to the third generation can be particularly challenging. The goal of this thesis research is to investigate and explore the potential factors that enable family businesses to thrive across generations, with a focus on Italian family businesses in the food and wine sector. This thesis employs a qualitative approach, using semi-structured interviews with family members working/managing/owning the family business to better understand the key factors in the company’s longevity. The research findings highlight a positive correlation between generational entrepreneurship and business survival, while the lack of formal written documents, such as family constitution, was prevalent in all the companies. While taking into consideration the limitations of the research, it still provides valuable insights to the field of family businesses. |
Klíčová slova: | Family Business; Succession Planning ; Transgenerational Entrepreneurship ; Family Constitution; Family Councils |
Název práce: | Dlouhověkost rodinných podniků navzdory osudu: analýza faktorů, které umožňují prosperitu rodinných podniků i po třetí generaci |
---|---|
Autor(ka) práce: | Pierro, Elisa |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Jurek, Martin |
Oponenti práce: | Pernica, Karel |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | Rodinné podniky hrají v celosvětovém hospodářství zásadní roli, neboť mají vliv na HDP a zaměstnanost v jednotlivých zemích. Mnoho z nich je však každoročně propouštěno a jen malé procento z nich dosahuje třetí generace. Nástupnictví je citlivé téma a přechod z druhé na třetí generaci může být obzvláště náročný. Cílem výzkumu této diplomové práce je prozkoumat a prozkoumat potenciální faktory, které umožňují rodinným podnikům prosperovat napříč generacemi, se zaměřením na italské rodinné podniky v potravinářském a vinařském sektoru. Tato práce využívá kvalitativní přístup s využitím polostrukturovaných rozhovorů s rodinnými příslušníky, kteří pracují/vedou/vlastní rodinný podnik, aby lépe porozuměli klíčovým faktorům dlouhověkosti podniku. Výsledky výzkumu poukazují na pozitivní korelaci mezi generačním podnikáním a přežitím podniku, přičemž ve všech podnicích převládal nedostatek formálních písemných dokumentů, jako jsou rodinné stanovy. I když se berou v úvahu omezení výzkumu, přesto poskytuje cenné poznatky pro oblast rodinných podniků. |
Klíčová slova: | Rodinné podnikání; plánování nástupnictví; transgenerační podnikán; rodinná ústava; rodinné rady |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | International Management |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta podnikohospodářská |
Katedra: | Katedra strategie |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 4. 12. 2024 |
---|---|
Datum podání práce: | 14. 5. 2025 |
Datum obhajoby: | 6. 6. 2025 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/90640/podrobnosti |