Financing of universities in Slovakia

Thesis title: Financovanie vysokých škol na Slovensku
Author: Hanuščáková, Valéria
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Urbánek, Václav
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Vzdelanie patrí medzi dôležité faktory, pilier sociálneho a hospodárskeho rozvoja krajiny, ktorý svojou opodstatnenosťou vplýva na kvalitu života členov celej spoločnosti. Táto bakalárska práca je venovaná základným charakteristikám vzdelania v prvej časti, nie sú opomenuté ani rôzne poňatia vzdelania, ako je ľudský kapitál, externalita, zmiešaný statok či investícia. Hlavnú časť predstavuje popis fungovania vysokých škôl na Slovensku a legislatívny rámec ich financovania. Nemalá časť rozoberá podrobnejšie metodiku rozpisu dotácií, spôsoby výpočtu, konkrétne typy dotácií a sociálnu situácia študentov. V závere práce je vyhodnotená anketa, rozoslaná študentom vysokých škôl a zhodnotenie situácie financovania školstva na Slovensku a následná komparácia s Českou republikou.
Keywords: vzdelanie; financovanie školstva; Slovensko; dotácie
Thesis title: Financování vysokých škol na Slovensku
Author: Hanuščáková, Valéria
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Urbánek, Václav
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Vzdělání patří mezi důležité faktory, pilíř sociálního a hospodářskeho rozvoje krajiny, který svou podstatou ovlivňuje kvalitu života členů celé společnosti. Tato bakalářská práce je věnovaná základním charakteristikám vzdělání v první části, nejsou opomenuty ani různé ponětí vzdělání jako je lidský kapitál, externalita, smíšený statek či investice. Hlavní část představuje popis fungování vysokých škol na Slovensku a legislatívní rámec jejich financování. Nemalá část rozebírá podrobněji metodiku rozpisu dotací, způsoby výpočtu, konkrétní typy dotací a sociální situaci studentů. V závěru je vyhodnocena anketa, rozeslaná studentům vysokých škol a zhodnocena situace financování školství na Slovensku a následná komparace s Českou republikou.
Keywords: Slovensko; financování školství; dotace; vzdělání
Thesis title: Financing of universities in Slovakia
Author: Hanuščáková, Valéria
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Urbánek, Václav
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Education represents the fundament, a pillar of social and commercial development of each country whose justness influences the quality of life of every member of the society. This bachelor work dissertates general characteristics of education. The opening chapter discusses different approaches such as human capital,externality and investment. The main part of my work constitutes the portrayal of system functioning of various universities in Slovakia and related concept of the legislative ambit of their financing. Considerable portion is also dedicated to the detailed methodics of funding and dotations analysis, various calculations and social aspect of university students. Conclusion deals with the exaluation of my survey in which numerous students participated, the evaluation of the educational system funding in Slovakia followed by the comparison to the one in Czech Republic.
Keywords: budget grants; financing of educational system; Slovakia; education

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Public Finance

Information on submission and defense

Date of assignment: 23. 10. 2008
Date of submission: 30. 6. 2009
Date of defense: 5. 2. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/15898/podrobnosti

Files for download

    Last update: