Income from operations -- the comparison of the Czech legislation with the US GAAP regulations

Thesis title: Porovnanie výsledku hospodárenia podľa US GAAP a podľa českej legislatívy
Author: Horváth, Miroslav
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Randáková, Monika
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Vo svojej bakalárskej práci na tému "Porovnanie výsledku hospodárenia podľa US GAAP a podľa českej legislatívy" som sa zameral na problematiku vykazovania výsledku hospodárenia v dvoch rozdielnych účtovných systémoch. US GAAP som si vybral z dôvodu jeho jedinečného postavenia vo svete. Medzi českým a americkým poňatím výsledku hospodárenia sú značné rozdiely. Medzi tie najzákladnejšie patrí iný pohľad na uznávanie nákladov a výnosov. Druhým veľmi významným rozdielom je aktivácia. Je spojená s klasifikáciou nákladov podľa druhu používanej v Českej republike. V americkej výsledovke sa tento pojem vôbec neobjavuje. Ďalším rozdielom je forma výsledovky. V Českej Republike je pevne stanovená, zatiaľ čo v USA je voľná a upravuje sa podľa dôležitosti položiek. V čase globalizácie sa všetky systémy navzájom ovplyvňujú a existuje vôľa po ich splynutí do jedného. Preto je dôležité zaoberať sa ostatnými systémami a snažiť sa zakomponovať ich kladné body do českého účtovného systému.
Keywords: US GAAP; aktivácia; porovnanie výsledovky
Thesis title: Porovnání výsledku hospodaření podle US GAAP a podle české legislativy
Author: Horváth, Miroslav
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Randáková, Monika
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Ve své bakalářské práci na téma "Porovnání výsledku hospodaření podle US GAAP a podle české legislativy" jsem se zaměřil na problematiku vykazování výsledku hospodaření ve dvou rozdílných účetních systémech. US GAAP jsem si vybral z důvodu jeho jedinečného postavení ve světě. Mezi českým a americkým pojetím výsledku hospodaření jsou značné rozdíly. Mezi ty nejzákladnější patří jiný pohled na uznávání nákladů a výnosů. Druhým velmi významným rozdílem je aktivace. Je spojená s klasifikací nákladů podle druhů používanou v České republice. V americké výsledovce se tento pojem vůbec nevyskytuje. Dalším rozdílem je forma výsledovky. V České Republice je pevně stanovena, zatímco v USA je volná a upravuje se podle důležitosti položek. V čase globalizace se všechny systémy navzájem ovlivňují a existuje vůle po jejich splynutí do jediného. Proto je důležité zaobírat se ostatními systémy a snažit se zakomponovat jejich kladné body do českého účetního systému.
Keywords: porovnání výsledovky; aktivace; US GAAP
Thesis title: Income from operations -- the comparison of the Czech legislation with the US GAAP regulations
Author: Horváth, Miroslav
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Randáková, Monika
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
In my bachelor work called "Income from operations -- the comparison of the Czech legislation with the US GAAP regulations" I have focused on the question of reporting of the income from operations according to two different accounting systems. I have chosen the US GAAP because of their unique position in the world. There are notable differences between Czech and American income from operations, such as different view of recognition of the expenses and of the revenue. Very significant difference is also activation. It is related to the expenses classification used in Czech Republic. There is not such a concept in the American system. Another difference is in the form of income from operation. In Czech Republic it is fixed, while in USA it is not fixed and it is modified with reference to the significance of items. In our time of globalization, all of the systems influence each other and there is an intention of merging. Therefore it is important to take into consideration other systems, try to learn pluses and to include them into the Czech accounting system.
Keywords: activation; US GAAP; comparison of income from operations

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Deparment of Finacial Accounting and Auditing

Information on submission and defense

Date of assignment: 28. 1. 2009
Date of submission: 5. 5. 2009
Date of defense: 23. 6. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/18466/podrobnosti

Files for download

    Last update: