Practice requirements on competences of recent graduates of management fields

Thesis title: Požiadavky praxe na kompetencie čerstvých absolventov manažérskych oborov
Author: Brigant, Juraj
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Hiršová, Miloslava
Opponents: Syrovátka, Oldřich
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Vo svojej práci riešim problematiku identifikácie kľúčových kompetencií, ktoré sú vyžadované praxou od čerstvých absolventov manažérskych oborov. Prvý cieľ práce, identifikáciu kľúčových manažérskych kompetencií, ktoré vo všeobecnosti zamestnávatelia požadujú od čerstvých absolventov manažérskych oborov, je obsiahnutý v teoretickej časti práce využitím obsahovej analýzy dostupných zdrojov. Následne som sa výskumom snažil určiť, do akej miery sú štúdiom na Fakulte managementu identifikované kompetencie rozvíjané a ktoré ďalšie kompetencie by mali byť rozvíjané. Posledným cieľom bolo posúdenie zhodnosti identifikovaných kompetencií s požiadavkami konkrétneho zamestnávateľa, ktorý som naplnil rozhovormi s vybranými zamestnávateľmi a sumarizáciou sprostredkovaných informácií. Zistenia práce majú význam pre Fakultu managementu v oblasti správneho zamerania inovácií výuky a pre študentov má význam poznanie požiadaviek praxe a následné zhodnotenie svojej pripravenosti po absolvovaní štúdia za účelom lepšej prípravy a efektivity štúdia.
Keywords: požiadavky praxe; absolvent; kompetenčný model; kľúčová kompetencia
Thesis title: Požadavky praxe na kompetence čerstvých absolventů manažerských oborů
Author: Brigant, Juraj
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Hiršová, Miloslava
Opponents: Syrovátka, Oldřich
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Ve své práci řeším problematiku identifikace klíčových kompetencí, které jsou vyžadovány praxí od čerstvých absolventů manažerských oborů. První cíl práce, identifikaci klíčových manažerských kompetencí, které ve všeobecnosti zaměstnavatelé požadují od čerstvých absolventů manažerských oborů, je obsažen v teoretické části práce využitím obsahové analýzy dostupných zdrojů. Následně jsem se výzkumem snažil určit, do jaké míry jsou studiem na Fakultě managementu identifikované kompetence rozvíjené a které další kompetence by měli být rozvíjeny. Posledním cílem bylo posouzení shodnosti identifikovaných kompetencí s požadavky konkrétního zaměstnavatele, který jsem naplnil rozhovory s vybranými zaměstnavateli a sumarizací zprostředkovaných informací. Zjištění práce mají význam pro Fakultu managementu v oblasti správního zaměření inovací výuky a pro studenty má význam poznání požadavek praxe a následné zhodnocení své připravenosti po absolvování studia za účelem lepší přípravy a efektivity studia.
Keywords: požadavky praxe; kompetenční model; klíčová kompetence; absolvent
Thesis title: Practice requirements on competences of recent graduates of management fields
Author: Brigant, Juraj
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Hiršová, Miloslava
Opponents: Syrovátka, Oldřich
Thesis language: Slovensky
Abstract:
In my thesis I am dealing with the problem of identifying the key competences, which are required by praxis from recent graduates of management. First target of the thesis, identifying the key managerial competences, which are in general required from recent graduates by employers, is contained in theoretical part of the thesis by using content analysis of available sources. Thereafter, using a research I tried to determine the level of development of identified competences at Faculty of management and which other competences should be developed. The last target was an examination of compatibility of identified competences with competence requirements of specific employer, which I fulfilled in discussion with selected employers and with following summarization of mediate information. Findings of this thesis carry a weight for Faculty of management in the area of proper focus on education innovation and for students it is important to know the praxis requirements and further consideration of their preparedness after the graduation in order to better preparedness and efficiency of study.
Keywords: practice requirements; competence model; graduate; key competence

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Social Sciences

Information on submission and defense

Date of assignment: 1. 4. 2008
Date of submission: 24. 4. 2009
Date of defense: 26. 5. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/17320/podrobnosti

Files for download

    Last update: