The statutory bodies of the Limited Liability Company and Joint-Stock Company

Thesis title: Statutární orgány kapitálových společností
Author: Viták, Marek
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Kalinová, Miluše
Opponents: Koucká, Jiřina
Thesis language: Česky
Abstract:
Ve své práci pojednávám o statutárních orgánech kapitálových obchodních společností, neboli společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti. Jednatel s.r.o. a představenstvo a.s. hrají v těchto společnostech nenahraditelnou roli. Nejen, že jejich jednání je jednáním samotné společnosti, ale zároveň v rámci obchodního vedení řídí každodenní činnost daných společností. V sedmi kapitolách, do kterých je má práce členěna, pojednávám nejprve obecně o jednotlivých kapitálových společnostech a o jednání podnikatelů -- fyzických a právnických osob. V dalších kapitolách postupně popisuji podmínky pro výkon funkce člena statutárního orgánu, jmenování, resp. volbu, způsoby zániku funkce a charakterizuji vztah mezi společností a členem jejího statutárního orgánu. V závěrečných kapitolách se zabývám již výše zmíněným obchodním vedením a jednáním statutárního orgánu jménem společnosti a základními právy a povinnostmi, které členům statutárního orgánu z výkonu jejich funkce vyplývají. Celkově tak práce podává souhrnný obraz o právním postavení statutárního orgánu společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti.
Keywords: obchodní vedení; právní jednání; představenstvo; jednatelé; statutární orgán; akciová společnost; společnost s ručením omezeným; kapitálové obchodní společnosti
Thesis title: The statutory bodies of the Limited Liability Company and Joint-Stock Company
Author: Viták, Marek
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Kalinová, Miluše
Opponents: Koucká, Jiřina
Thesis language: Česky
Abstract:
In my work I deal with the statutory bodies of the Limited Liability Company and Joint-Stock Company. The agent and the board play in the above mentioned companies an irreplaceable role. On one side they act on behalf of the company, on the other side they direct the day-to-day activities of the company. My work is divided into seven chapters, in which are subsequently mentioned all the important circumstances concerning the legal status of the statutory body in the given companies, together with the discretions and duties resulting from the discharge of their office. Generally gives the work an exhaustive overview of the legal status of the statutory bodies in the given companies.
Keywords: Limited Liability Company; Agent; Joint-Stock Company; Acting on behalf of company; Board; Statutory body

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Business and European Law

Information on submission and defense

Date of assignment: 23. 3. 2009
Date of submission: 1. 5. 2009
Date of defense: 25. 6. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/19975/podrobnosti

Files for download

    Last update: