VYUŽITÍ METODY REÁLNÉHO POTENCIÁLU ZLEPŠENÍ PRO ZVÝŠENÍ EFEKTŮ INVESTIC DO INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

Thesis title: Využití metody reálného potenciálu zlepšení pro zvýšení efektů investic do informačních technologií
Author: Blahanravau, Yauheni
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Voříšek, Jiří
Opponents: Učeň, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
Práce se zabývá problematikou vztahů informačních technologií a byznysu, včetně propojení IT s byznys strategiemi. Dalším tématem, kterému je věnována značná část této diplomové práce je hodnocení investic do informačních technologií. V této souvislosti jsou v práci rozebírány různé metodiky, které pomáhají provést hodnocení projektu a zvýšit efekty investic do IT. Hlavními cíly této diplomové práce je vytvoření podrobného popisu současných trendů v oblasti řízení informatiky, v komunikaci IT a byznysu, provést popis a srovnání metodik, které slouží k měření efektivity investic do informačních technologií, včetně ukázky jejich praktického použití, podrobný popis metodiky reálného potenciálu zlepšení, odkrytí bodů, ve kterých je možné tuto metodika zlepšit a ukázat praktické použití dané metodiky při realizaci IT projektů. V teoretické části své diplomové práce jsem se zaměřil na zkoumání role IT a CIO v moderních společnostech a na způsoby efektivní komunikace přínosů IT směrem k byznysu. Analýza role CIO je zaměřena na zkoumání vlastností a schopností, které musí mít ředitel informatiky, aby IT oddělení dokázalo efektivně spolupracovat s byznysem a podporovat podnikové cíle. V této souvislosti v teoretické části byly provedeny popisy a srovnání různých metod pro měření efektivity fungování IT a IT projektů, a bylo ukázáno, jak se dají tyto metody použít v praxi. Praktická část diplomové práce je zaměřena na podrobný popis metodiky potenciálu zlepšení a jejího praktického použití. V dané části jsou popsány základní principy použití zvolené metodiky a návrh postupu (nástrojů) pro její zlepšení. Na základě provedené analýzy se podařilo vypracovat komplexní tabulky, které slouží k jednoduššímu měření současné efektivity procesů a komplexní podpoře metody reálného potenciálu zlepšení. Po vypracování tabulek byla vytvořena ukázka praktického použití těchto snímkovacích tabulek a reálného potenciálu zlepšení na příkladu optimalizace jednoho procesu.
Keywords: Metrika; Metodika; Snímkovací tabulka; Byznys strategie; Reálný potenciál zlepšení; Potenciál zlepšení
Thesis title: VYUŽITÍ METODY REÁLNÉHO POTENCIÁLU ZLEPŠENÍ PRO ZVÝŠENÍ EFEKTŮ INVESTIC DO INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ
Author: Blahanravau, Yauheni
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Voříšek, Jiří
Opponents: Učeň, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
This thesis is dealing with the problematic of relationship between information technology and business, IT and business alignment and the role of CIO in these processes. The further topic I describe in my thesis is the evaluating of the investing projects into information technologies. In connection with this I analyze various financial methods for evaluating of investments in information technologies. The mail goals of this work are: analyze and create a detailed description of modern trends in information technology management and in business and IT alignment, another goal is make comparison of the financial methods and frameworks that help to measure the efficiency of investments in IT and show how these methods can be applied. The further goal is analyze in details the real potential of improvement method and create new set of tools (spreadsheets) for the complex support of this method and show how it can be applied in practice. In the theoretical part of my thesis I focused on the analysis of the role of information technology and CIO in modern organizations and on ways of effective communication of added value to top management of the organization. Analysis is based on the literature review and aimed on searching of skills and knowledge that the modern and successful CIO must have. In this relation were made the analysis of popular financial methods, their comparison and examples how to apply it. Practical part of this work was aimed on the detailed analysis of the real potential of improvement method and how to use it in practice. In this chapter I described the basic principles of this method and created a set of MS Excel tools for better efficiency while using the method of the real potential of improvement. After creation of the tools the practical application of it was shown as an example of improvement of one business process in organization.
Keywords: Limits; Snapshot tables; Real potential of improvement; Metric; Business strategy; The potential of improvement

Information about study

Study programme: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Information Technologies

Information on submission and defense

Date of assignment: 24. 2. 2009
Date of submission: 30. 5. 2009
Date of defense: 8. 9. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/19167/podrobnosti

Files for download

    Last update: