Analysis of school catering

Thesis title: Analýza školní jídelny ve vybraném zařízení
Author: Martinásková, Marie
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Jarolímková, Liběna
Thesis language: Česky
Abstract:
Školní stravování, jakožto jedna z forem účelového stravování, navazuje v České republice na dlouholetou tradici. Při přípravě pokrmů se řídí zdravou výživou a dodržuje přísná pravidla, jako doporučené denní dávky a hygienické předpisy. Školní stravování plní významnou výchovnou funkci. Děti se ve školní jídelně učí správně stolovat a jsou vedeny ke zdravému životnímu stylu. Tato funkce školní jídelny by neměla být podceňována. Návštěva jídelny je ale pro každé dítě dobrou zkušeností do života. Součástí práce bylo dotazníkové šetření, které ukázalo, že školní jídelna ve FZŠ Barrandov II je špičkovým, profesionálním pracovištěm. Výsledky dotazníkového šetření dopadly dle mého názoru pozitivně, jídelně se nedá nic vážnějšího vytknout. Můj průzkum (v rozpracovanější verzi) bude vedení jídelny brzy předán a jsem si jistá, že své služby ještě vylepší.
Keywords: školní jídelna; školní stravování; výživa dětí
Thesis title: Analysis of school catering
Author: Martinásková, Marie
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Jarolímková, Liběna
Thesis language: Česky
Abstract:
School catering is one form of public catering. People who work in sphere of school catering have to observe very strict rules of sanitary code and to follow conventions of rational nutrition. Nutritious food is important for young people and their growth. The experience with the school dining should be very useful for the child. He should learn how to intercommon and how to follow healthy lifestyle. In the last five years, fewer children eat school lunches in Czech Republic. This fact is caused by decrease of children in elementary schools. We used a questionnaire to analyze school dining in the elementary school FZŠ Barrandov II. The results were satisfying. Three-quarter of children from this school uses services of school dining and the major part is content with it. The analysis will be delivered immediately to the caterer. Hopefully, it will be used for improvement of the school kitchen services.
Keywords: school dining; nutritious food for children; school catering

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 10. 10. 2008
Date of submission: 20. 5. 2009
Date of defense: 8. 6. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/16390/podrobnosti

Files for download

    Last update: