Analysis of school catering
Thesis title: | Analýza školní jídelny ve vybraném zařízení |
---|---|
Author: | Martinásková, Marie |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Jarolímková, Liběna |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Školní stravování, jakožto jedna z forem účelového stravování, navazuje v České republice na dlouholetou tradici. Při přípravě pokrmů se řídí zdravou výživou a dodržuje přísná pravidla, jako doporučené denní dávky a hygienické předpisy. Školní stravování plní významnou výchovnou funkci. Děti se ve školní jídelně učí správně stolovat a jsou vedeny ke zdravému životnímu stylu. Tato funkce školní jídelny by neměla být podceňována. Návštěva jídelny je ale pro každé dítě dobrou zkušeností do života. Součástí práce bylo dotazníkové šetření, které ukázalo, že školní jídelna ve FZŠ Barrandov II je špičkovým, profesionálním pracovištěm. Výsledky dotazníkového šetření dopadly dle mého názoru pozitivně, jídelně se nedá nic vážnějšího vytknout. Můj průzkum (v rozpracovanější verzi) bude vedení jídelny brzy předán a jsem si jistá, že své služby ještě vylepší. |
Keywords: | školní jídelna; školní stravování; výživa dětí |
Thesis title: | Analysis of school catering |
---|---|
Author: | Martinásková, Marie |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Jarolímková, Liběna |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | School catering is one form of public catering. People who work in sphere of school catering have to observe very strict rules of sanitary code and to follow conventions of rational nutrition. Nutritious food is important for young people and their growth. The experience with the school dining should be very useful for the child. He should learn how to intercommon and how to follow healthy lifestyle. In the last five years, fewer children eat school lunches in Czech Republic. This fact is caused by decrease of children in elementary schools. We used a questionnaire to analyze school dining in the elementary school FZŠ Barrandov II. The results were satisfying. Three-quarter of children from this school uses services of school dining and the major part is content with it. The analysis will be delivered immediately to the caterer. Hopefully, it will be used for improvement of the school kitchen services. |
Keywords: | school dining; nutritious food for children; school catering |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 10. 10. 2008 |
---|---|
Date of submission: | 20. 5. 2009 |
Date of defense: | 8. 6. 2009 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/16390/podrobnosti |