Protocol and etiquette in diplomacy and business
| Thesis title: | Protokol a etiketa v diplomacii a obchodě |
|---|---|
| Author: | Horná, Kateřina |
| Thesis type: | Bakalářská práce |
| Supervisor: | Gullová, Soňa |
| Opponents: | Laschoberová, Libuše |
| Thesis language: | Česky |
| Abstract: | Smyslem práce je vymezit pojmy "obchodní protokol", "státní protokol", "diplomatický protokol" a "etiketu", popsat některá pravidla společenského chování a vysvětlit důležitost dodržování takovýchto pravidel. Neméně významnou část tvoří protokol a etiketa v diplomacii. Tedy jak se navazují styky mezi státy zároveň, kdo je považován za iniciátora, jaké jsou ceremoniální povinnosti, jak vypadá samotná organizace návštěvy nebo jak vybrat vhodné dárky. Tato práce se člení do tří hlavních kapitol. První část vymezuje a definuje základní pojmy. Druhá část práce se zaměřuje na samotný obchodní protokol. Obsahuje taková témata jako společenské přednosti, seznamování, představování, vizitky, oblékání, obchodní dopisy, netiketa, organizace obchodního jednání, návštěva zahraničního hosta, mezinárodní konference a v neposlední řadě společenské nehody. Třetí kapitola rozebírá diplomatický protokol a věnuje pozornost především vrcholným návštěvám vládních představitelů. Pro získání potřebných informací byla využita odborná literatura a zdroje Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Na základě metod přímého pozorování a srovnávání byly charakterizovány nejlepší a nejhorší výsledky, tedy co je dobré a co je nedobré. Vyhodnocením získaných dat a informací bylo dosaženo závěru, že v podnikatelských kruzích v České republice často dochází k porušování pravidel protokolu. |
| Keywords: | etiketa; diplomatický protokol; obchodní protokol |
| Thesis title: | Protocol and etiquette in diplomacy and business |
|---|---|
| Author: | Horná, Kateřina |
| Thesis type: | Bachelor thesis |
| Supervisor: | Gullová, Soňa |
| Opponents: | Laschoberová, Libuše |
| Thesis language: | Česky |
| Abstract: | The purpose of this thesis is to define the terms "business protocol", "state protocol", "diplomatic protocol" and "etiquette", to describe some of the rules of social behavior and explain the importance of compliance with these rules. Equally important part is form of protocol and etiquette of diplomacy, for example how follow-up contacts between the countries each other, who is regarded as the initiator, what kind of ceremonial duties exist, how looks the organization of visits or how to choose appropriate gifts. This thesis is divided into three main chapters. The first part defines the basic concepts. The second part of the work focuses on the business protocol itself. It includes such topics as social priority, introduction, business cards, clothing, letters, netiquette, organizing a business meeting, a visit of a foreign guest, an international conference and last but not least social accident. The third chapter examines diplomatic protocol and pays particular attention to the supreme visiting government officials. To obtain the necessary information has been used by professional literature and sources of the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic. On the basis of the methods of direct observation were characterized the best and worst results, that is what is good and what is not good. It was discovered that the rules of the protocol in business circles in the Czech Republic are often violated. |
| Keywords: | etiquette; diplomatic protocol; business protocol |
Information about study
| Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
|---|---|
| Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
| Assigned degree: | Bc. |
| Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
| Faculty: | Faculty of International Relations |
| Department: | Department of International Business |
Information on submission and defense
| Date of assignment: | 3. 11. 2008 |
|---|---|
| Date of submission: | 20. 4. 2009 |
| Date of defense: | 30. 6. 2009 |
| Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/16115/podrobnosti |