Financing of tschechoslovak army and its setup for possible military conflict

Thesis title: Financování československé armády ve 30. letech 20. století a její připravenost na možný vojenský konflikt
Author: Bujna, Rudolf
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Stellner, František
Opponents: Soběhart, Radek
Thesis language: Česky
Abstract:
Po vzniku samostatného Československa, s jehož územím ne všechny sousední státy zcela souhlasily, bylo v první řadě nutno vybudovat silnou armádu, schopnou bránit národ před útoky zvenčí. Protože po první světové válce byly bojeschopné pouze dobrovolnické jednotky a skupiny legionářů, které se vracely z celé Evropy a Ruska, navíc nejednotně vyzbrojené vyžadovalo budování armády mnoho prostředků a diplomatických aktivit. Samotné její financování se v prvních osmi letech skládalo především z rozpočtových příspěvků, po reformě v roce 1927 pak také z tehdy založeného fondu, kvůli možnosti dlouhodobého plánování. V letech ohrožení se pak v důsledku nutnosti zvýšených výdajů na obranu proti expandujícímu Německu přešlo na financování pomocí dluhu, který výrazně pozvedl celkovou velikost československých závazků. Nakonec se pak znovu dostává na otázku připravenosti k boji a možnosti bránit se v konfliktu s Německým agresorem.
Keywords: armáda; rozpočet; první republika
Thesis title: Financing of tschechoslovak army and its setup for possible military conflict
Author: Bujna, Rudolf
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Stellner, František
Opponents: Soběhart, Radek
Thesis language: Česky
Abstract:
After the formation of Czechoslovakia, which was not completely agreed upon by neighboring states, the primary need was to establish a strong army capable of protecting the nation from the attacks from abroad. The creation of the army required lots of diplomatic activity as well as resources, because after World War I, the only units ready for fight were the militia and groups of legionaries, who in addition were not uniformly armed. During the first eight years, the funding of the army consisted mainly of budget allowances. After 1927's reform it was also a fund newly created to allow a long term planning. During the years of thread, the funding by a debt was introduced, due to increase in costs in defenses against the German expansion. In response to this, the amount of Czechoslovakian engagements significantly rose. Finally, the question of readiness to fight and defense in conflict with German aggression arises.
Keywords: army; budget; Tschechoslovak Republic

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economic History

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 11. 2008
Date of submission: 9. 1. 2009
Date of defense: 11. 2. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/16069/podrobnosti

Files for download

    Last update: