Gastronomic services quality evaluation

Thesis title: Hodnocení kvality gastronomických služeb
Author: Kosová, Michaela
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Stárek, Václav
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá způsoby hodnocení kvality gastronomických služeb. V teoretické části charakterizuje oblast gastronomie, její specifika a přehled právních předpisů souvisejících s touto oblastí. Dále vysvětluje pojem kvality, přibližuje základní systémy řízení jakosti, zabývá se specifiky kvality ve stravovacích službách a zmiňuje možné přístupy k hodnocení a ocenění kvality gastronomických služeb. V analytické části předkládá analýzu situace na poli hodnocení kvality gastronomických služeb v Německu a České republice se zaměřením na gastronomické průvodce, internetové hodnotící servery a databáze restaurací. Pojednává i o přístupech k jednotné klasifikaci či standardizaci kvality v tomto odvětví a uvádí krátké srovnání vybraných statistických ukazatelů. Závěrečná část práce navrhuje vlastní jednoduchý systém standardizace a certifikace kvality gastronomických zařízení v České republice.
Keywords: gastronomický průvodce; gastronomie; gastronomické / stravovací zařízení; cestovní ruch; standardy kvality; gastronomické / stravovací služby; kvalita; certifikace
Thesis title: Gastronomic services quality evaluation
Author: Kosová, Michaela
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Stárek, Václav
Thesis language: Česky
Abstract:
The thesis is focused on gastronomic services quality evaluation. The theoretical section characterizes gastronomy, its particularities and gives an overview of legal regulations covering this area. Furthermore, it explains the concept of quality, outlines the basic quality management systems, specifies the particularities of quality in gastronomic services and elucidates possible attitudes towards gastronomic services quality evaluation and recognition. The analytical section presents an analysis of the situation in the field of gastronomic services quality evaluation in Germany and in the Czech Republic and is focused on gastronomic guides, internet evaluation portals and restaurant databases. It also mentions the approach to the unified classification or quality standardization in this branch and introduces a short comparison of selected statistical indicators. The final part of the thesis proposes own simple system of catering establishment standardization and quality certification in the Czech Republic.
Keywords: catering establishment; gastronomy; tourism; quality; gastronomic guide; quality standards; gastronomic services; certification

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 20. 5. 2008
Date of submission: 25. 8. 2009
Date of defense: 8. 9. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/14977/podrobnosti

Files for download

    Last update: