Business Valuation of BERNARD Family Brewery

Thesis title: Ocenění Rodinného pivovaru BERNARD, a. s
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá oceněním podniku Rodinný pivovar BERNARD, a. s., který sídlí v Humpolci a velikostí se řadí k menším pivovarům. V roce 2001 se management firmy rozhodl použít k financování dalšího růstu venture capital. Cílem diplomové práce je prostřednictvím komplexního řešení indikovat tržní hodnotu podniku k 1. 1. 2009, jež z definice Mezinárodních oceňovacích standardů vychází jako odhad. Nalezená hodnota bude zajisté reflektovat vliv vstupu strategického partnera. Účel ocenění, které bude nezávisle provedeno dvěma přístupy - metodou DCF APV (na základě analýzy výnosů) a metodou srovnatelných podniků (založenou na analýze trhu), spočívá ve zjištění hodnoty pro vlastníky a věřitele, např. kvůli případnému prodeji pivovaru. Diplomová práce se pro lepší orientaci čtenáře v textu strukturuje do šesti kapitol, které zahrnují základní informace o podniku, strategickou analýzu, finanční analýzu, generátory hodnoty, finanční plán a vlastní ocenění. Uvedené tematické celky se dále člení na podkapitoly. Napříč textem jsou využívány mimo jiné pokročilé statistické metody, sloužící k úspěšnému naplnění vytčeného cíle.
Keywords: násobitele ; srovnatelné podniky; metoda DCF APV; finanční plán; generátory hodnoty; Humpolec; BERNARD; ocenění podniku; pivovar; pivo; finanční analýza; strategická analýza
Thesis title: Unternehmensbewertung der BERNARD Familienbrauerei
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Die Thesis besteht aus einer Unternehmensbewertung der BERNARD Familienbrauerei, einer Brauerei mit Sitz in Humpolec, die zu einer Gruppe kleinerer Brauereien gehört. Im Jahr 2001 entschied das Management das Unternehmenswachstum mit Risikokapital zu finanzieren. Hauptziel dieser Thesis ist es mittels Schätzungen und in Übereinstimmung mit den International Valuation Standards (IVS) den Marktwert vom 1. 1. 2009 festzustellen. Die Unternehmensbewertung ist grundsätzlich durch zwei verbreitete Bewertungsansätze bestimmt - die APV-Methode (basierend auf einer Einkommensanalyse) und das Multiplikatorenverfahren (basierend auf Marktanalysen). Zusätzlich werde bei Bedarf Methoden der erweiterten Statistik angewandt. Der Hintergrund dieser Bewertung ist die Errechnung eines angemessenen Unternehmenswertes für Unternehmenseigner und Stakeholder. Um ein breites Verständnis zu vermitteln, besteht diese Arbeit aus sechs Hauptteilen: Unternehmensprofil, Strategieanalyse, Finanzanalyse, Werttreiber, Finanzplan und Abschlussbewertung. Des Weiteren sind alle Teile in mehrere Sektionen unterteilt.
Keywords: Humpolec; Multiplikatoren; vergleichbaren Unternehmen; APV-Methode; Finanzplan; Werttreiber; Finanzanalyse; Strategieanalyse; Unternehmensbewertung; BERNARD; Brauerei; Bier
Thesis title: Business Valuation of BERNARD Family Brewery
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
The thesis consists of a business valuation of BERNARD Family Brewery, a brewery headquartered in the town of Humpolec and belonging to a group of several smaller breweries (related to its size). In 2001, top management decided to finance its company growth through venture capital. The main objective of this thesis is to indicate the market value as of 1/1/2009 by utilizing appraisement measures in accordance with International Valuation Standards (IVS). The business valuation is primarily determined using two well-known valuation approaches - adjusted present value method (based on income analysis) and comparable companies analysis (based on market analysis). In addition, the use of advanced statistics is applied when needed. The purpose of this assessment is to find an appropriate value for owners and other third-party stakeholders. In order to provide a full range of understanding, the paper consists of six main parts that involve a company profile, strategic analysis, financial analysis, value drivers, financial plan and a final valuation. Further, all these parts are split up into few sections.
Keywords: financial analysis; strategic analysis; Humpolec; value drivers; business valuation; brewery; beer; peer group; financial plan; multiples; APV valuation method; BERNARD
Thesis title: Una evaluación de Cervecerías de la familia BERNARD
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
La tesis consiste en una evaluación del negocio de Cervecerías de la familia BERNARD, una cervecería centralizada en la ciudad de Humpolec y perteneciente a un grupo de pequeňas cervecerías (en relación con su tamaňo). En 2001, la dirección de la compaňía decidió financiar el crecimiento de esta a traves de capital riesgo. El principal objetivo de esta tesis es indicar el valor de mercado de 01/01/2009 utilizando appraisement medidas de acuerdo con Standars de evaluación internacionales (IVS). La valoración de empresas está determinada básicamente mediante el uso de dos técnicas bien conocidas - el método de ajustar el valor actual (basado en un análisis de ingresos) y el método de comparar compaňías comparables (basado en el valor de mercado). Además, el uso de estadísticas avanzadas se aplica cuando es necesario. El propósito de este trabajo es encontrar el valor apropiado para los propietarios y otros. Para explicarlo, el trabajo da una amplia variedad de conocimientos, consistiendo en seis grandes partes que envuelven el perfil de una compaňía - análisis estratégico, análisis financieros, dirección del valor, planes financieros y evaluación final. Además estas partes están separadas en pocas secciones.
Keywords: múltiplos; dirección de valor; análisis financiero; análisis estrategico; Humpolec; evaluación de empresas; plan financiero; compaňias comparables; metodo de valoración DCF APV; cerveza; BERNARD; cervecería
Thesis title: L'évaluation de l'entreprise BERNARD Brasserie
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Le mémoire s'occupe d'évaluation de l'entreprise BERNARD Brasserie, qui siege a Humpolec et qui appartient plutôt aux petites brasseries. En 2001, le management de la firme s'est décidé a financer d'autre croissance par le capital venture. Le travail a pour l'objectif d'indiquer par la conception complexe la valeur vénale de l'entreprise au 1er janvier 2009 qui sort de la définition des Standards Internationaux d'Évaluation comme une évaluation. La valeur trouvée reflétera certainement l'effet de l'entrée du partenaire stratégique. L'objet d'évaluation qui sera réalisé indépendamment par deux méthodes - d'une part par DCF APV (sur la base de l'analyse des rendements) et d'autre part par la méthode des entreprises comparables (sur la base de l'analyse du marché), repose sur une constatation de la valeur pour les propriétaires et pour les créanciers, par exemple a cause de la vente éventuelle de la Brasserie. Pour que les lecteurs s'orientent mieux dans le texte, le mémoire est divisé en six chapitres qui comportent les informations de base sur l'entreprise, l'analyse stratégique, l'analyse financiere, les générateurs de valeur, le plan de financement et l'évaluation propre. Les différents themes subdivisent en sous chapitres. A travers le texte, le travail profite des méthodes statistiques avancées servant a atteindre l'objectif avec succes.
Keywords: l'analyse stratégique; les multiplicateurs; le plan de financement; les générateurs de valeur; Humpolec; la biere; BERNARD; la brasserie; l'évaluation de l'entreprise; la méthode DCF APV; les entreprises comparables; l'analyse financiere
Thesis title: Wycena firmy Rodzinny browar BERNARD
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Praca zawiera wycenę biznesową firmy Rodzinny browar BERNARD z siedzibą w mieście Humpolec i w powiązaniu do jego wielkości należącej do grupy kilku mniejszych browarów. W 2001 r. kierownictwo postanowiło sfinansować rozwój firmy poprzez venture capital. Głównym celem pracy jest wyznaczenie wartości rynkowej na dzień 1. 1. 2009 poprzez oszacowanie środków zgodnie z Międzynarodowymi standardami wyceny. Wycena biznesowa oprata jest głównie na dwóch znanych metodach wyceny - metodzie skorygowanej wartości obecnej APV (w oparciu o analizę przychodów) i analizie porównawczej (w oparciu o analizę rynku). Ponadto, z powodu zaistniałej potrzeby wykorzystano zaawansowane narzędzia statystyczne. Celem tej oceny jest znalezienie odpowiedniej wartości firmy dla właścicieli i innych stron zainteresowanych. Praca składa się z sześciu głównych części, które wiążą się z firmą, analizy strategicznej, analizy finansowej, wartości generatorów, planu finansowego i ostatecznej wyceny. Co więcej, wszystkie te części są podzielone na kilka sekcji.
Keywords: analiza strategiczna; Humpolec; BERNARD; browar; piwo; wycena biznesowa; mnożnikowego; porównywanie spółki; metoda wyceny APV; plan finansowy; wartość generatory; analiza finansowa
Thesis title: Ocenění pivovaru Bernard, a.s
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato "pseudoanotace" se vkládá mezi ostatní regulérní abstrakty pouze a jen jako konsekvence toho, že se původně partikulárně neshodoval název diplomové práce zapsaný do ISIS vedoucím práce s názvem práce zadaným autorem v žádné z četných jazykových variací abstraktu. Integrovaný studijní informační systém VŠE v Praze takovou skutečnost vyhodnotil jako kritickou chybu, bez jejíž korekce nebylo možno elektronickou verzi kvalifikační práce vůbec uložit. Autor volil název práce v souladu s údaji z výpisu z obchodního rejstříku podnikatelského subjektu, proto se rozhodl napravit vzniklou IT disparitu tímto unikátním postupem. Externí čtenáři z řad široké veřejnosti nedisponující uživatelským jménem a heslem pro přihlášení do ISIS, kteří by si rádi diplomovou práci Tomáše Voplakala podle § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů (vč. zákona č. 552/2005 Sb.), přečetli, se mohou ozvat prostřednictvím e-mailu na tomas.voplakal@gmail.com. Individuální zaslání souboru (příp. též předložení legitimního výtisku) na základě žádosti není žádným problémem či potíží.
Keywords: Fakulta financí a účetnictví; VŠE v Praze; Tomáš Voplakal
Thesis title: Ocenenie Rodinného pivovaru BERNARD, a. s
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práca sa zaoberá ocenením podniku Rodinný pivovar BERNARD, a. s., ktorý sídli v Humpolci a veľkosťou sa zaraďuje k menším pivovarom. V roku 2001 sa management firmy rozhodol použiť venture capital k financovaniu daľšieho rastu. Cieľom diplomovej práce je prostredníctvom komplexného riešenia indikovať tržnú hodnotu podniku k 1. 1. 2009, ktorá vychádza z Mezinárodných oceňovacích štandardov ako odhad. Nájdená hodnota bude určite reflektovať vplyv vstupu strategického partnera. Účel ocenenia, v ktorom budú nezávisle využité dva prístupy - metóda DCF APV (na základe analýzy výnosov) a metóda porovnateľných podnikov (vychádzajúca z analýzy trhu), spočívá v zistení hodnoty pre vlastníkov a veriteľov, napr. pre potreby prípadného predaja pivovaru. Pre lepšiu orientáciu čitateľa sa diplomová práca štrukturuje do šiestich kapitol, ktoré obsahujú základné informácie o podniku, strategickú analýzu, finančnú analýzu, generátory hodnoty, finančný plán a vlastné ocenenie. Uvedené tématické celky sa ďalej členia na podkapitoly. V práci sú využívané pokročilé štatistické metódy, slúžiace k úspešnému naplneniu cieľa.
Keywords: násobitele; ocenenie podniku; metóda porovnateľných podnikov; finančná analýza; generátory hodnoty; pivo; BERNARD; Humpolec; finančný plán; metóda DCF APV; strategická analýza; pivovar
Thesis title: Värdering av BERNARD Familj Brewery
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Avhandlingen bestar av en företags värdering av BERNARD Familj Brewery, ett bryggeri som har sitt huvudkontor i staden Humpolec och tillhör en grupp av flera mindre bryggerier (närstaende deras egen storlek). Under 2001 har ledningen beslutat att finansiera företagets tillväxt genom riskkapital. Huvudsyftet med denna uppsats är att ange marknadsvärdet per 1. 1. 2009 genom att använda bedömnings atgärder i enlighet med Internationell Utvärderings Standard. Verksamhets värderingen bestäms främst med hjälp av tva välkända värderings metoder -- justerad nuvärdes metod (baserad pa inkomst-analys) och jämförbar bolags analys (baserad pa marknadsanalys). Dessutom är användningen av avancerade statistik tillämpad när det behövs. Syftet med denna bedömning är att hitta ett lämpligt värde för ägare och andra tredje parter. För att kunna erbjuda ett komplett utbud av förstaelse, bestar uppsatsen av sex huvuddelar som omfattar en företags profil, strategisk analys, finansiell analys, värde förare, ekonomisk plan och en slutlig värdering. Vidare är alla dessa delar uppdelade i olika avsnitt.
Keywords: APV värderingsmetod; finansiell plan; öl; finansiell analys; värde förare; Humpolec; BERNARD; bryggeri; företags värdering; jämförbara företag; multipler; strategisk analys
Thesis title: Qi-ye ping-jia jia-ting pi-jiu-chang BERNARD
Author: Voplakal, Tomáš
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Hejduková, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Ben-lun-wen de xie-zuo mu-di shi ping-gu jia-ting pi-jiu-chang BERNARD gu-fen-you-xian-gong-si. Gai-gong-si chang-zhi zai Humpolec, zhu-yu xiao-xing jiu-chang. 2001 nian gong-si de guan-li ceng jue-ding li-yong chuang-ye tou-zi jin-xing jin-yi-bu rong-zi. Ben-lun-wen de mu-biao shi li-yong "guo-ji ping-jia zhun-ze" de gu-jia fang-fa lai ji-suan gai-gong-si zai 2009 nian 1 yue 1 ri de shi-chang jia-zhi. Gu-jia zhu-yao tou-guo liang-ge gu-jia fang-fa: "tiao-zheng xian zhi fa" (shou-yi fen-xi), han "qi-ye dui-bi fa" (shi-chang fen-xi). Ling-wai, ben-lun-wen shi-yong jin-jie de tong-ji feng-fa. Gu-jia de mu-di shi bang-zhu gu-dong han zhai-quan-ren zhao-dao gong-si de shi-dang jia-zhi. Ben-lun-wen fen-cheng liu-ge bu-fen, you: gong-si ji-ben-zi-liao, ce-lue fen-xi, cai-wu fen-xi, jia-zhi dong-jin, cai-wu ji-hua, han zong ping-jia. Ling-wai, zhe-xie bu-fen you fen-cheng xiao-jie tao-lun.
Keywords: cheng-shu (cheng shu); cai-wu ji-hua (cai wu ji hua); cai-wu fen-xi (cai wu fen xi); pi-jiu-chang (pi jiu chang); tiao-zheng xian zhi fa (tiao zheng xian zhi fa); ce-lue fen-xi (ce lue fen xi); Humpolec; pi-jiu (pi jiu); qi-ye dui-bi fa (qi ye dui bi fa); qi-ye ping-jia (qi ye ping jia); jia-zhi dong-jin (jia zhi dong jin); BERNARD

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance a oceňování podniku
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Corporate Finance

Information on submission and defense

Date of assignment: 3. 3. 2009
Date of submission: 2. 11. 2009
Date of defense: 18. 11. 2009
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/19374/podrobnosti

Files for download

    Last update: