Six Sigma and improvement of the specific financial control

Thesis title: Six Sigma a zlepšenie špecifickej účtovnej kontroly
Author: Otčenášová, Jana
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pelák, Jiří
Opponents: Zouhar, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práca s názvom "Six Sigma a zlepšenie špecifickej účtovnej kontroly" sa v teoretickej časti zaoberá metodológiou Six Sigmy vo všeobecnosti, jej teoretickým konceptom. Počínajúc definíciou metódy, definovaním cieľov jej zavedenia, priblížením histórie, popisom ako metóda vznikla a ako sa dostala do povedomia, sa v teoretickej časti venuje hlavným aspektom problematiky Six Sigmy, jej princípom a prínosom, nástrojom, kompetenciám pre riadenie Six Sigmy, nákladom na kvalitu a nekvalitu z pohľadu Six Sigma filozofie a to najdôležitejšie, DMAIC metodológii, ktorá prepája teoretickú a empirickú časť práce. Praktická časť znázorňuje využitie Six Sigmy, konkrétne postup DMAICR metódy na rozpracovanom projekte oddelenia účtovníctva finančnej centrály nemenovanej medzinárodnej spoločnosti sídliacej na Slovensku, ktorého podstata spočíva v zlepšení procesu zosúhlasenia Hypotax účtu (účet hypotetickej dane)z dôvodu identifikácie nedostatkov a významných medzier v procese.
Keywords: DMAIC; Hypotetická daň; Six Sigma; Zlepšenie procesu; Hypotax
Thesis title: Six sigma a zlepšenie špecifickej účtovnej kontroly
Author: Otčenášová, Jana
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Pelák, Jiří
Opponents: Zouhar, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práce s názvem "Six Sigma a zlepšenie špecifickej účtovnej kontroly" se v teoretické části zaobírá metodologií Six Sigmy ve všeobecnosti, jejím teoretickým konceptem. Počínaje definicí metody, definováním cílů jejího zavedení, rozebráním historie, jak metoda vznikla a jak se dostala do povědomí, dále se teoretická část věnuje hlavním aspektům Six Sigmy, jejím principům a přínosům, nástrojům, kompetencím pro řízení Six Sigmy, nákladům na kvalitu a nekvalitu z pohledu Six Sigma filozofie a to nejdůležitější, DMAIC metodologií, která propojuje teoretickou a empirickou část práce. Praktická část znázorňuje využití Six Sigmy, konkrétně postup DMAICR metody na rozpracovaném projektu účetního oddělení finanční centrály nejmenované mezinárodní společnosti sídlící na Slovensku, kterého podstatou je zlepšit proces sesouhlasení Hypotax účtu z důvodu identifikace nedostatků a významných mezer v procesu.
Keywords: DMAIC; Zlepšení procesu; Hypotax; Six Sigma
Thesis title: Six Sigma and improvement of the specific financial control
Author: Otčenášová, Jana
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pelák, Jiří
Opponents: Zouhar, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The thesis, entitled "Six Sigma and improvement of the specific financial control" deals with the Six Sigma methodology in general in theoretical part. It defines the method, the objectives of its establishment, its history, next, theoretical part covers key aspects of Six Sigma, its principles and benefits, tools, management responsibilities for Six Sigma, the COQ in terms of Six Sigma philosophy and most important, the DMAIC methodology, which combines theoretical and empirical part of the project. Practical part illustrates the use of Six Sigma, mainly the process of DMAICR method for ongoing project of the accounting department of financial headquarter of no - named international company operating in Slovakia, which aims to improve the reconciliation process of the Hypotax account as the reason of identifying the weaknesses and significant deficiencies in the process.
Keywords: Business process improvement; Six Sigma; DMAIC; Hypotax

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Deparment of Finacial Accounting and Auditing

Information on submission and defense

Date of assignment: 19. 11. 2009
Date of submission: 31. 5. 2010
Date of defense: 31. 5. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/22993/podrobnosti

Files for download

    Last update: