Slovakia and Euro in 2009

Thesis title: Slovensk a Euro v roku 2009
Author: Krotká, Katarína
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Šoltés, Viktor
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom bakalárskej práce bolo charakterizovať dopady zavedenia Eura na Slovensku. Práca sa zaoberá okolnosťami vstupu Slovenskej republiky do hospodárskej a menovej únie, prípravnými procesmi, následkami.Práca je rozdelená do troch častí. Prvá kapitola je zameraná na historické medzníky vstupu do eurozóny, dodržanie maastichtských kritérií a kroky vlády uskutočnené v priebehu prípravného obdobia.V druhej kapitole je pozornosť venovaná vývoju makroekonomických ukazovateľov. Porovnaním s predchádzajúcimi rokmi vyvodzujeme závery o dopade prijatia Eura na slovenskú ekonomiku. Tretia kapitola pojednáva o výsledkoch dotazníka zameraného na získanie poznatkov o subjektívnych pocitoch respondentov po zavedení jednotnej meny.
Keywords: eurozóna; Maastrichtské kritéria; Euro
Thesis title: Slovensko a Euro v roce 2009
Author: Krotká, Katarína
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Šoltés, Viktor
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat dopady zavedení Eura na Slovensku. Práce se zabývá okolnostmi vstupu Slovenské republiky do hospodářské a měnové unie, přípravnými procesy, následky. Práce je rozdělená do tří částí. První kapitola je zaměřená na historické mezníky vstupu do eurozóny, dodržení maastrichtských kritérií a kroky vlády provedené během přípravného období. V druhé kapitole je pozornost věnována vývoji makroekonomických ukazovatelů. Srovnáním s předcházejícími roky vyvozuji závěry o dopadu přijetí Eura na slovenskou ekonomiku. Třetí kapitola pojednává o výsledcích dotazníku zaměřeného na získání poznatků o subjektivních pocitech dotázaných po zavedení jednotný měny.
Keywords: eurozóna; Maastrichtské kritéria; Euro
Thesis title: Slovakia and Euro in 2009
Author: Krotká, Katarína
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Šoltés, Viktor
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Object of this work was to characterize impacts of Euro implementation on economy of Slovakia. Work is explaining the background of entry of Slovak republic to economic and monetary union, introductory processes and after-effects. Project work is divided into three major parts. First chapter is clued-up of historic milestones of entry to euro area, compliance with Maastricht criteria and steps provided by government during introductory term. Second chapter deals with progress of macroeconomic values. Third chapter presents results and interpretation of data obtained by conducted research. Research is focused on feelings of citizens of Slovakia after Euro implementation.
Keywords: Maastricht criteria ; Euro; euroarea

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Banking and Insurance

Information on submission and defense

Date of assignment: 3. 5. 2010
Date of submission: 31. 5. 2010
Date of defense: 9. 6. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/26402/podrobnosti

Files for download

    Last update: