Analysis of the cereal food products using mathematical modelling

Thesis title: Analýza stravování cereálními výrobky s využitím matematického modelování
Author: Grygárková, Eva
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Jablonský, Josef
Opponents: Škulavíková, Štěpánka
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá problematikou nutričních hodnot cereálních výrobků od tří společností (Nestlé, Bona Vita a Emco). V první části své práce se věnuji popisu modelů lineárního programování. Následující kapitola se zabývá charakteristikou reálné situace, ve kterém jsou stanoveny doporučené denní dávky, nutriční hodnoty konkrétních cereálních výrobků a je formulován ekonomický a matematický model. Poslední část práce je věnována samotnému výpočtu. Jednotlivé modely jsou nejprve řešeny v programu MS Excel 2007 a poté je část modelu vyřešena v modelovacím systému LINGO. Cílem této práce je zjistit, zda jsou cereální výrobky zdravé a výživné z hlediska jejich nutričních hodnot. Sestavené modely nám určí jednotlivé porce cereálních výrobků, zkonzumovaných za jeden den s využitím minimálních nákladů, které jsou na nákup výrobků vynaloženy.
Keywords: LINGO; MS Excel; cereální výrobky; nutriční problém; lineární programování
Thesis title: Analysis of the cereal food products using mathematical modelling
Author: Grygárková, Eva
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Jablonský, Josef
Opponents: Škulavíková, Štěpánka
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor thesis deals with nutritional values of cereal food products from three companies (Nestlé, Bona Vita and Emco). In the first part of the thesis linear programming models are described. The next chapter deals with the characteristics of the real situation in which Guideline Daily Amounts and nutritional values of specific cereal food products are set, and economic and mathematical model is formulated. The last part is devoted to numerical experiments. At first, the models are solved in MS Excel 2007 and then some of them are analysed in LINGO modelling system. The main aim of the thesis is to determine whether cereal food products are healthy and nutritious in terms of their nutritional values. The proposed models determine the individual portions of cereal food products consumed per day using the minimum costs that are spent for the purchase of the products.
Keywords: LINGO; linear programming; MS Excel; cereal products; nutritional problem

Information about study

Study programme: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika a ekonometrie
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Econometrics

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 10. 2009
Date of submission: 15. 1. 2010
Date of defense: 9. 6. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/22147/podrobnosti

Files for download

    Last update: