Payment morale as a factor in competitiveness

Thesis title: Platobná morálka ako faktor konkurencieschopnosti
Author: Malegová, Emília
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Černohlávková, Eva
Opponents: Nejedlý, Michal
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom bakalárskej práce je vyvrátiť alebo potvrdiť tézu, že sa platobná morálka českých firiem v dôsledku súčasnej finančnej krízy zhoršila. Prvá kapitola charakterizuje dodávateľský úver a riziká s nim spojené. Poskytuje návod ako znížiť tieto riziká prostredníctvom správy pohľadávok, a tak zabrániť vzniku nedobytných pohľadávok. Tie pre firmu znamenajú ďalšie náklady a ohrozujú jej stabilitu, platobnú morálku, a tak i konkurencieschopnosť. Druhá kapitola sa zameriava na popis inštitúcií skúmajúcich platobnú morálku. Na báze ich výskumov poskytuje hodnotenie platobnej morálky českých firiem a porovnáva ho s platobnou morálkou spoločností európskych štátov a štátov s Českou republikou susediacich. Taktiež sa zaoberá zmenami v správe pohľadávok počas krízy ako jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje platobnú disciplínu jednotlivých spoločností.
Keywords: platobná morálka; správa pohľadávok; dodávateľský úver
Thesis title: Platební morálka jako faktor konkurenceschopnosti
Author: Malegová, Emília
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Černohlávková, Eva
Opponents: Nejedlý, Michal
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem bakalářské práce je vyvrátit nebo potvrdit tezi, že se platební morálka českých firem v důsledku současné krize zhoršila. První kapitola charakterizuje dodavatelský úvěr a rizika s ním spojená. Poskytuje návod jak snížit tato rizika prostřednictvím správy pohledávek, a tak zabránit vzniku nedobytných pohledávek. Ty pro firmu znamenají další náklady a ohrožují její stabilitu, jejich platební morálku, a tak i konkurenceschopnost. Druhá kapitola se zaměřuje na popis institucí zkoumajících platební morálku a na bázi jejich výzkumů poskutuje vyhodnocení platební morálky českých firem v rámci evropských států a států s Českou republikou sousedících. Taktéž se zabývá změnami ve správě pohledávek během krize jako jeden z faktorů, který ovlivňuje platební disciplínu jednotlivých společností.
Keywords: dodávatelský úvěr; platební morálka; správa pohledávek
Thesis title: Payment morale as a factor in competitiveness
Author: Malegová, Emília
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Černohlávková, Eva
Opponents: Nejedlý, Michal
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of this bachelor thesis is to contradict or to prove a statement that payment morale of Czech companies has deteriorated because of the current financial crisis. First chapter characterizes a trade credit and risks associated with it. It provides a procedure to lower risks using credit management in order to prevent bad debts. Bad debts always result in higher costs for companies and threaten their stability, payment morale as well as its competitiveness. Second chapter describes institutions which examine payment morale of companies in the world. Based on their research, payment morale of Czech companies is evaluated in comparison with neighbouring and European countries. It also examines changes in credit management of companies during the crisis as one of the factors that influences their payment discipline.
Keywords: trade credit; payment morale; credit management

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 25. 11. 2009
Date of submission: 5. 5. 2010
Date of defense: 14. 6. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/23112/podrobnosti

Files for download

    Last update: