Consumer protection in health service

Thesis title: Ochrana spotřebitele v oblasti léčiv
Author: Chuchvalcová, Lucie
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Kořánová, Helena
Opponents: Voženílková, Kateřina
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce pojednává o registraci léčivých přípravků v České republice a zjišťuje informovanosti spotřebitelů o tomto procesu. Než se účinná látka stane léčivým přípravkem a dostane se ke spotřebiteli, který její účinky potřebuje, musí projít zdlouhavým procesem počínajícím vývojem a výzkumem, pokračujícím přes klinické zkoušení, registraci a různé logistické kanály. V této práci je podrobně popsán proces registrace léčivého přípravku pro případ, že daný léčivý přípravek není registrován v žádném jiném státě EU. V praktické části se zabývá provedeným průzkumem, jehož cílem bylo zjistit informovanost spotřebitelů o procesu schvalování léčiv a o dalších skutečnostech s registrací spojených (příbalová informace, obal léčivého přípravku, farmakovigilance atd.).
Keywords: SÚKL; léčivý přípravek; Státní ústav pro kontrolu léčiv se sídlem v Praze; farmakovigilance; léky; registrace; Ochrana spotřebitele
Thesis title: Consumer protection in health service
Author: Chuchvalcová, Lucie
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Kořánová, Helena
Opponents: Voženílková, Kateřina
Thesis language: Česky
Abstract:
This Bachelor's degree thesis focuses on drug aproval process in the Czech Republic and researches consumer's awareness about this process. Before active substance becomes a drug and gets to a consumer who needs its effects it has to go through a long process which begins with research and which continues through clinical studies, drug aproval and various logistical chanels. There is a process of marketing authorisation on nationally authorised medicinal products described at this thesis. Practical part of this thesis deals with a research done. The purpose of research was to find out the level of awareness of consumers about the process of drug aproval and other matters that are conected to marketing authorisaton process as package leaflet, labelling and pharmacovigilance.
Keywords: pharmacolvigilance; consumer protection; drugs; aproval process

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 17. 3. 2010
Date of submission: 20. 6. 2010
Date of defense: 30. 6. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/25794/podrobnosti

Files for download

    Last update: