Introduction of the euro in the Slovak Republic from the aspect of fulfilling convergence criterion

Thesis title: Príprava na vstup Slovenska do EMÚ z hľadiska plnenia konvergenčných kritérií
Author: Staník, Damián
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mandel, Martin
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Zavedenie eura v Slovenskej republike je jedným z najvýznamnejších národných rozhodnutí. Dnes je malá krajina súčasťou veľkého spoločenstva 16 krajín EÚ nazývaného eurozóna. Ale cesta k dosiahnutiu členstva nebola tak jednoduchá. Táto práca popisuje celý konvergenčný proces a snaží sa nájsť odpovede na otázky o výhodách a nevýhodách eura. V prvej časti je pojednávaný vplyv eura na medzinárodný obchod, HDP, priame zahraničné investície, ako aj volatilita menového kurzu a cenová transparentnosť. V ďalších častiach sú vysvetlené konvergenčné kritériá, ich plnenie zo strany Slovenska a taktiež stanovenie konverzného kurzu. Jeho sila je prediskutovaná v tretej časti. Posledná časť je zameraná na prvé skúsenosti s eurom na Slovensku ako aj konfrontáciu očakávaní so skutočnosťou ovplyvnenou finančnou a hospodárskou krízou.
Keywords: konvergenčné kritériá; výhody a nevýhody eura; konvergenčný proces
Thesis title: Příprava na vstup Slovenska do EMU z hlediska plnění konvergenčních kritérií
Author: Staník, Damián
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mandel, Martin
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Zavedení eura na Slovensku je jedním z nejvýznamnějších národních rozhodnutí. Dnes je malá země součásí velkého společenství 16 států EU zvaného eurozona. Ale cesta k dosažení členstva nebyla tak jednoduchá. Tato studie popisuje celej proces konvergence a snaží se najít odpovědi na otázky o výhodách a nevýhodách eura. První část popisuje vliv eura na mezinárodní obchod, HDP, přímé zahraniční investice, a taky volatilitu měnového kurzu a cenovou transparentnost. V dalších částích jsou vysvětleny konvergenční kritéria, jejich plnění ze strany Slovenska a stanovení konverzního kurzu. Jeho síla je prodiskutována v třetí části. Posledná čásť je zaměřana na první zkušenosti s eurem na Slovensku a konfrontaci očakávání se skutočností ovlyvněnou finanční a hospodářskou krizí.
Keywords: konvergenční kriteria; výhody a nevýhody eura; proces konvergence
Thesis title: Introduction of the euro in the Slovak Republic from the aspect of fulfilling convergence criterion
Author: Staník, Damián
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mandel, Martin
Opponents: -
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Introducing euro in the Slovak Republic is one of the greatest national historical decisions. A relative small country belongs to 16 members of the monetary union, who have adopted euro as their domestic currency. But the way to become a member was not that easy. This study describes the whole convergence process and tries to find answers for questions about positive and negative effects of euro. First part of this thesis investigates effects of euro on international trade, GDP, direct foreign investments, effects of exchange rate volatility or price transparency. Other two parts explain convergence criterions, their fulfilling by Slovakia and fixing the convergence exchange rate. Its strength is discussed in the third part. Last part is focused on first experience after launching euro in the Slovak republic, confrontation of expectations and reality affected by financial and economic crisis.
Keywords: convergence criterion; convergence process; positive and negative effects of euro

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Monetary Theory and Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 12. 2009
Date of submission: 10. 5. 2010
Date of defense: 30. 6. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/23678/podrobnosti

Files for download

    Last update: