Analysis of the impact of financial crisis

Thesis title: Analýza dopadov finančnej krízy
Author: Harbaľ, Daniel
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Dvořák, Petr
Opponents: Kuklik, Robert G.
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Zámerom tejto práce je poskytnúť prehľad o novo pripravovaných zmenách v regulácii a dohľade nad finančným systémom a prezentovať vlastný názor autora na úspešnosť, efektívnosť a nutnosť týchto opatrení v súvislosti so vzniknutou hospodárskou krízou. Začína sa časťou, ktorá obsahuje popis faktorov, ktoré mali na vznik krízy najvýznamnejší vplyv a rozoberá možnosti centrálnej banky účinne zasiahnuť už pred jej vznikom z pohľadu regulácie a dohľadu. V druhej časti sa zaoberám popisom novo diskutovaných a čiastočne už taktiež prijatých zmien a opatrení v oblasti regulácie a dohľadu nad finančným systémom, predovšetkým zmenami bankového kapitálu, odstráneným procykličnosti, účtovným zobrazením a prácou s rizikom likvidity. V závere autor prezentuje svoj názor na smerovanie regulácie a dohľadu, účinnosť prijatých opatrení a cenu za akej bolo stanovených cieľov dosiahnutých.
Keywords: kríza; dohľad; regulácia
Thesis title: Analýza dopadů finanční krize
Author: Harbaľ, Daniel
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Dvořák, Petr
Opponents: Kuklik, Robert G.
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Záměrem této práce je poskytnout přehled o novo připravovaných změnách v regulaci a dohledu nad finančním systémem a prezentovat vlastní názor autora na úspěšnost, efektivnost a nutnost těchto opatření v souvislosti s nastalou hospodářskou krizí. Začíná se častí, která obsahuje popis faktorů, které měli na vznik krize nejvýznamnější vplyv a rozebírá možnosti centrální banky účinně zasáhnout už před jejím vznikem z pohledu regulace a dohledu. V druhé části se zabývá popisem novo diskutovaných a částečně už také přijetých změn a opatření v oblasti regulace a dohledu nad finančním systémem, především změnami bankovního kapitálu, odstraněním procykličnosti, účetním zobrazením a práce s rizikem likvidity. V závěru autor prezentuje svůj názor na směrování regulace a dohledu, účinnost přijatých opatření, jejich schopnost předcházet vzniku krizí v budoucnu a cenu za jaké bylo stanovených cílů dosaženo.
Keywords: regulace; krize; dohled
Thesis title: Analysis of the impact of financial crisis
Author: Harbaľ, Daniel
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Dvořák, Petr
Opponents: Kuklik, Robert G.
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of this paper is to provide an overview of the new upcoming changes in regulation and supervision of financial systems and present author's own view of the success, effectiveness and necessity of these measures in the context of the recent economic crisis. It begins with the part, which contains a description of the factors that influenced the crisis the most and discusses the means of Central Banks to intervene effectively even before the emergence of the crisis from the perspective of regulation and supervision. The second part describes newly discussed and some already adopted changes and actions in the regulation and supervision of the financial system, particularly changes in bank capital, the removal of pro-cyclicality, accounting views and the liquidity risk management. In conclusion, the author presents his views on the direction of regulation and supervision, the effectiveness of the measures taken, their ability to prevent crises in the future and at what price did they achieve the objectives in focus.
Keywords: crisis; supervision; regulation

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Banking and Insurance

Information on submission and defense

Date of assignment: 15. 10. 2009
Date of submission: 31. 12. 2009
Date of defense: 22. 6. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/22205/podrobnosti

Files for download

    Last update: