Transfer prices in banking

Thesis title: Transferové ceny v bankovníctve
Author: Bučko, Michal
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Marek, Petr
Opponents: Brabenec, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Táto práca sa venuje spracovaniu možného prístupu k stanoveniu optimálnej transferovej ceny pre daňové účely za obvyklé transakcie uskutočňované v bankovej skupine. Prvá časť práce sa venuje teoretickým prístupom k stanoveniu transferovej ceny, pričom popisuje reguláciu transferových cien podľa OECD. Cieľom druhej časti je vyhodnotenie možnosti stanovenia optimálnej transferovej ceny pre daňové účely v bankovej skupine. Za účelom dosiahnutia tohto cieľa boli identifikované bežne poskytované služby v rámci bankovej skupiny a následne charakterizovaná obvykle používaná metodika a prístupy k stanoveniu transferových cien pre daňové účely v komerčných bankách. V závere druhej časti je spracovaný prístup k možnosti stanovenia optimálnej transferovej ceny pre daňové účely prostredníctvom teoretického modelu.
Keywords: transferová cena; daňová správa; smernica OECD; banková skupina
Thesis title: Transferové ceny v bankovnictví
Author: Bučko, Michal
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Marek, Petr
Opponents: Brabenec, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Tato práce se zabývá zpracováním možného přístupu ke stanovení optimální transferové ceny pro daňové účely za obvyklé transakce prováděné v bankovní skupině. První část práce se věnuje teoretickým přístupům ke stanovení transferové ceny, přičemž popisuje aj regulaci transferových cen dle OECD. Cílem druhé části je vyhodnocení možnosti stanovení optimální transferové ceny pro daňové účely v bankovní skupině. Za účelem dosažení tohoto cíle byly identifikovány běžně poskytované služby v rámci bankovní skupiny a následně charakterizována obvykle používaná metodika a přístupy ke stanovení transferových cen pro daňové účely v komerčních bankách. V závěru druhé části je zpracován přístup k možnosti stanovení optimální transferové ceny pro daňové účely prostřednictvím teoretického modelu.
Keywords: bankovní skupina; daňová správa; směrnice OECD; převodní cena
Thesis title: Transfer prices in banking
Author: Bučko, Michal
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Marek, Petr
Opponents: Brabenec, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
This thesis elaborates possible approach to determination of the optimal transfer price for tax purposes as for ordinary transactions undertaken in a banking group. The first part deals with the theoretical approach of the determination of transfer prices while describing the regulation of transfer prices according to the OECD. The intention of the second part is to evaluate the possibility of setting the optimal transfer price for tax purposes in the banking group. Common transactions were identified within a banking group in order to achieve this objective. Subsequently, the generally used methodology and approach to setting of transfer prices for tax purposes in commercial banks was in the thesis characterized. At the end of the second part, a possible approach was compiled to the possibility of setting the optimal transfer price for tax purposes through a theoretical model.
Keywords: tax authority; banking group; OECD guideline; transfer price

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Corporate Finance

Information on submission and defense

Date of assignment: 8. 10. 2009
Date of submission: 25. 5. 2010
Date of defense: 1. 7. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/23510/podrobnosti

Files for download

    Last update: