The problems of the organic food in the Czech Republic

Thesis title: Problematika biopotravin v ČR
Author: Bořkovcová, Eva
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Kořánová, Helena
Opponents: Hůlová, Marie
Thesis language: Česky
Abstract:
Teoretická část diplomové práce se zabývá historií ekologického zemědělství, ekologickým zemědělstvím ve světě, v Evropě a v ČR. V rámci ČR je pozornost věnována vývoji a současnému stavu ekologického zemědělství, legislativnímu zázemí, kontrole a certifikaci, státní podpoře a označování biopotravin. Poslední kapitola teoretické části odpovídá na otázky: Proč by lidé měli biopotraviny kupovat a proč je dobré upřednostňovat domácí biopotraviny před zahraničními? Dále pojednává o distribuci biopotravin. V praktické části jsou pomocí dotazníkového šetření zjišťovány hlavní problémy v zajištění prodeje biopotravin v ČR. Pro průzkum byly vytvořeny dva dotazníky -- jeden pro ekologické zemědělce a druhý pro prodejce biopotravin a zdravé výživy. Na závěr práce shrnuje zjištěné problémy a nastiňuje budoucnost ekologického zemědělství v ČR.
Keywords: problémy; Česká republika; biopotraviny; ekologické zemědělství
Thesis title: The problems of the organic food in the Czech Republic
Author: Bořkovcová, Eva
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Kořánová, Helena
Opponents: Hůlová, Marie
Thesis language: Česky
Abstract:
The theoretical part of this diploma thesis deals with the history of organic agriculture, organic agriculture in the world, in Europe and in the Czech Republic. In terms of the Czech Republic, it focuses on the development and the current state of organic agriculture, legislative background, supervision and certification, state subsidy and the labelling of organic food. The last chapter of the theoretical part answers questions: Why should people buy organic food, and why should they prefer local organic food to the imported one? It is also concerned with the distribution of organic food. In the practical part the main problems in terms of securing the sale of organic food in the Czech Republic are detected by the means of questionnaire examination. Two types of questionnaires were created for the purpose of the research. The first type is for organic producers and the second one for the sellers of organic food and healthy food products. At the end of this diploma thesis there is a summary of the recognized problems and the forshadowing of the future of organic agriculture in the Czech Republic.
Keywords: organic food; organic agriculture; Czech Republic; problems

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 24. 3. 2010
Date of submission: 20. 8. 2010
Date of defense: 2. 2. 2011
Identifier in the InSIS system: http://isis.vse.cz/zp/97673/podrobnosti

Files for download

    Last update: