Development of foreign exchanges reserves from 1992 - 2002

Thesis title: Vývoj devizových rezerv od roku 1992 - 2002
Author: Rýglová, Michaela
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Vostrovská, Zdenka
Opponents: Řežábek, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem struktury a velikosti devizových rezerv před rozdělením Československé republiky, po jejím rozdělení a změnami, ke kterým došlo vznikem České národní banky. Cílem mojí bakalářské práce je vytvořit přehled o vývoji devizových rezerv v České republice po rozdělení Státní banky československé, poukázat na problémy, které toto rozdělení provázely a přiblížit následný přechod k samostatné měně. V úvodní kapitole této práce se zaměřím na vymezení základních pojmů z oblasti devizových rezerv a jejich vývoj před rozdělením Československé federativní republiky. Náplní této práce je poukázat na to, jaký mají světové události vliv na stav a výši devizových rezerv a na jejich obchodování Českou národní bankou. Dále budu popisovat vliv světových krizí na změny v měnových nástrojích České národní banky od roku 1992 -- 2002, kdy se odehrály nejvýznamnější změny v českém bankovnictví. Toto téma jsem si zvolila z toho důvodu, že mě zajímá, jestli bychom v současné době krize, mohli najít poučení z minulých let a ze zásahů centrální banky do ekonomiky. V závěru této práce bych také ráda zhodnotila, která opatření centrální banky byla ve vymezených letech nejefektivnější.
Keywords: Ruská krize; Česká národní banka; Krize Evropského měnového systému; Brazilská krize; Mexická krize; Asijská krize; Devizové rezervy
Thesis title: Development of foreign exchanges reserves from 1992 - 2002
Author: Rýglová, Michaela
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Vostrovská, Zdenka
Opponents: Řežábek, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis focuses on the development of foreign exchange reserves before and after the dissolution of Czechoslovakia and on the changes resulting from the establishment of the Czech National Bank. The purpose of this bachelor thesis is to make an overview of the development of foreign exchange reserves in the Czech Republic after the dissolution of the State Bank of Czechoslovakia, to point out problems connected with the dissolution and to describe the consequent currency changeover. The introduction chapter of this thesis provides a definition of the basic terms in the field of foreign exchange reserves and their development before the dissolution of Czechoslovakia. The bachelor thesis shows the effects of world events on foreign exchange reserves as well as on the operations of the Czech National Bank with foreign exchanbe reserves. I will also describe the impact of world crises on the changes of the instruments used by the Czech National Bank between 1992 and 2002, a period that saw the major changes in Czech banking.
Keywords: Foreign exchange reserves; Asian crisis; Czech national bank

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economic and Social Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 4. 3. 2010
Date of submission: 31. 5. 2010
Date of defense: 18. 1. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/25431/podrobnosti

Files for download

    Last update: