Analysis of Hungary´s economic policy after the EU entry and its effects on the region of South Slovakia

Thesis title: Analýza hospodárskej politiky Maďarska po vstupu do EU a jej dopady na vybrané regióny Južného Slovenska
Author: Lukács, Viktória
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Ševčíková, Michaela
Opponents: Petrášek, František
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Finančná kríza mala veľmi negatívny vplyv na hospodárstva jednotlivých krajín aj v stredoeurópskom regióne - ani Maďarsko nebolo výnimkou. Jeho mena sa výrazne znehodnotila a počet zadĺžených občanov v zahraničnej mene sa zvyšoval až do takej miery, že krajine hrozil štátny bankrot. Cieľom mojej práce je analýza nástrojov hospodárskej politiky Maďarska po vstupe do EÚ. V prvej časti práce sa zameriam na všeobecnú hospodársku situáciu Maďarska hlavne po vypuknutí krízy. Ďalej sa venujem výkyvom maďarského forintu a detailne rozoberiem medzinárodnú pomoc, ktorú poskytol krajine Medzinárodný menový fond. V súčasnosti sa Maďarsko vďaka týmto finančným prostriedkom pomaly dostáva z recesie. Tento proces má významný vplyv aj na územie južného Slovenska, ktorý región je veľmi citlivý na zmeny tak v slovenskej ako aj v maďarskej ekonomike. K zisteniu do akej miery ovplyvňujú výkyvy maďarského hospodárstva obyvateľov juhu Slovenska, prevediem dotazníkové šetrenie medzi nimi. Otázky sa týkajú ich spotrebiteľského správania, pracovných možností a životnej úrovne. Pomocou získaných údajov sa zameriam na analýzu hore uvedenej situácie.
Keywords: hospodárska kríza; južné Slovensko; hospodárska politika; Medzinárodný menový fond; Maďarsko
Thesis title: Analýza hospodárskej politiky Maďarska po vstupu do EU a jej dopady na vybrané regióny Južného Slovenska
Author: Lukács, Viktória
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Ševčíková, Michaela
Opponents: Petrášek, František
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Finanční krize měla velmi negativní vliv na hospodářství jednotlivých krajin i ve středoevropském regionu -- ani Maďarsko nebylo výjimkou. Jeho měna se výrazně znehodnotila a počet zadlužených občanů v zahraniční měně se zvyšoval až do také míry, že krajině hrozil státní bankrot. Cílem mojí práce je analýza nástrojů hospodářské politiky Maďarska po vstupu do EU. V první části práce se zamířím na obecnou hospodářskou situaci Maďarska hlavně po vypuknutí krize. Dále se věnuji výkyvům maďarského forintu a detailně rozeberu mezinárodní pomoc, kterou krajině poskytl Mezinárodní měnový fond. V současnosti se Maďarsko díky tímto finančním prostředkům pomalu dostává z recese. Tento proces má významný vliv i na území jižního Slovenska, který region je velmi citlivý na změny tak v slovenské jak i v maďarské ekonomice. Ke zjištění, do jaké míry ovlivňují výkyvy maďarského hospodářství obyvatele jihu Slovenska, provedu dotazníkové šetření mezi nimi. Dotazy se týkají jejich spotřebitelského správání, pracovních možností a životní úrovně. Pomocí zjištěných údajů se zamířím na analýzu hoře uvedené situace.
Keywords: Maďarsko; jižní Slovensko; hospodářská politika; finanční krize; Mezinárodní měnový fond
Thesis title: Analysis of Hungary´s economic policy after the EU entry and its effects on the region of South Slovakia
Author: Lukács, Viktória
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Ševčíková, Michaela
Opponents: Petrášek, František
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The financial crisis had a very negative influence on the economies of the Central European Region including Hungary. Its currency has depreciated significantly and the number of the indebted citizens have increased to such an extent that the country had threatened with bankruptcy. The aim of my bachelor thesis is to analyze the instruments of economic policy of Hungary after the EU entry. The first section will therefore focus on the general economic situation of Hungary, especially after the outbreak of the crisis. Furthermore, I will consider the fluctuations of the forint and discuss in detail the international help provided by the IMF. Hungary is slowly getting out of recession because of these funds. This process has a significant impact on the area of South Slovakia, which region is very sensitive to changes both in Slovak and the Hungarian economy. To find out the level of effects of the Hungarian economy on the region of southern Slovakia, I will conduct a questionnaire survey among the people of this region. Questions will concern their consumption, job opportunities and level of living. Using these data I will focus on analyzing the above mentioned situation.
Keywords: south Slovakia; financial crisis; International Monetary Fund; Hungary; economic policy

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economic and Social Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 3. 2010
Date of submission: 14. 6. 2010
Date of defense: 13. 9. 2010
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/25726/podrobnosti

Files for download

    Last update: