Consumer Behaviour

Thesis title: Spotřební chování
Author: Babáková, Andrea
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Bartošová, Jitka
Opponents: Bína, Vladislav
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání a hledání odlišností spotřebního chování českých a slovenských domácností v závislosti na vybraných společensko-ekonomických faktorech. Pro účely práce je čerpáno převážně z průzkumů uskutečněných Českým a Slovenským statistickým úřadem, konkrétně z výběrového šetření Statistika rodinných účtů za rok 2009. Data jsou analyzována pomocí souhrnných charakteristik polohy a variability a krabicových diagramů. K modelování závislosti spotřebního chování na vybraných kvantitativních a kvalitativních faktorech jsou použity zobecněné lineární modely. Spotřební chování domácností je vyjádřeno prostřednictvím ekonomického ukazatele, sklonu ke spotřebě, který je dáno podílem celkových měsíčních příjmů a výdajů.
Keywords: sklon ke spotřebě; zobecněný lineární model; statistika rodinných účtů; příjmy a výdaje domácností
Thesis title: Consumer Behaviour
Author: Babáková, Andrea
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Bartošová, Jitka
Opponents: Bína, Vladislav
Thesis language: Česky
Abstract:
The thesis focuses on investigating and searching for differences between consumer behavior of Czech and Slovak households depending on chosen socioeconomic factors. For the purpose of this thesis source materials are taken mainly from researches realized by Czech and Slovak Statistical Office, specifically from survey sampling Household Budget Study 2009. Data are analyzed through the use of comprehensive characteristics of location, variability and box diagrams. Generalized linear models are used for modeling dependence of consumer behavior on chosen quantitative and qualitative factors. Household consumer behavior is expressed through economic index - propensity to consume - which is determined by the share of total monthly income and expenditures.
Keywords: generalized linear model; propensity to consume; income and expenditures of households; household budget study

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Information Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 16. 1. 2010
Date of submission: 24. 4. 2011
Date of defense: 17. 5. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/24184/podrobnosti

Files for download

    Last update: