Greek gastronomy

Thesis title: Řecká gastronomie
Author: Lipusová, Lucie
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Zábranská, Hana
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem práce je charakterizovat řeckou gastronomii, zdůraznit přednosti řecké kuchyně, její typické rysy, poukázat na význam řecké gastronomie jak pro cestovní ruch Řecka, tak také pro místní obyvatele, analyzovat postavení řecké gastronomie v Praze a možnosti využití místních stravovacích zařízení k tomuto účelu určených. V první kapitole práce jsou vymezeny základní gastronomické pojmy, je zde popsán význam gastronomie v historii, stravování jako základní služba cestovního ruchu a vysvětlen vztah mezi cestovním ruchem a gastronomií. Druhá část práce se zaobírá významem cestovního ruchu pro řeckou ekonomiku, přibližuje základní geografické údaje a historii Řecka. Třetí kapitola je zaměřena na charakteristiku řecké gastronomie, popisuje tradiční řecké pokrmy, místní stravovací návyky, stolování či řecké svátky a slavnosti spojené s gastronomií. Poslední, praktická část je věnována řecké gastronomii v Praze, analýze vybraných stravovacích zařízení a následně komparační metodou srovnává vlastním šetřením získané údaje.
Keywords: cestovní ruch; Řecko; gastronomie
Thesis title: Greek gastronomy
Author: Lipusová, Lucie
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Zábranská, Hana
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of the work is to characterize Greek gastronomy, to emphasize the qualities of Greek cuisine and its typical features, to point out the importance of Greek gastronomy both for the tourism industry in Greece and for the local inhabitants, to analyse the position of Greek gastronomy in Prague and the possibilities to use local dining facilities for this designated purpose. In the first chapter of the study, basic gastronomic terminology is defined as well as the importance of gastronomy in history, dining as a fundamental service in the tourism industry and the relationship between tourism and gastronomy is also explained. The second chapter of the study dwells on the importance of the tourism industry for the Greek economy. It expands on basic geographic details and on the history of Greece. The third chapter focuses on the characteristics of Greece gastronomy it describes traditional Greek meals, local dining habits, table manners or Greek festivals associated with gastronomy. The final, practical part is dedicated to Greek gastronomy in Prague and analyses chosen dining facilities, then, using a comparative method, compares the acquired information by its own means.
Keywords: Greece; tourism; gastronomy

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 26. 10. 2010
Date of submission: 15. 5. 2011
Date of defense: 26. 5. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/28464/podrobnosti

Files for download

    Last update: