Development assistance of the Slovak Republic

Thesis title: Rozvojová spolupráca Slovenskej republiky
Author: Pohančeníková, Beáta
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Černá, Iveta
Opponents: Taušer, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom mojej bakalárskej práce je opísať rozvojovú spoluprácu ako takú, jej fungovanie v Slovenskej republike a zároveň aj úlohu Slovenska v medzinárodnom svete rozvojovej spolupráce. Prácu som rozdelila na štyri kapitoly. Prvá pojednáva o rozvojovej spolupráci vo všeobecnosti, vysvetľuje tento pojem, historické determinanty a v skratke opisuje hlavných svetových aktérov v oblasti rozvojovej spolupráce. Druhá kapitola sa zameriava na Slovenskú republiku a fungovanie jej rozvojovej spolupráce, rovnako ako aj financovanie, riadenie a inštitúcie venujúce sa takejto pomoci. Tretia kapitola definuje prioritné sektory a krajiny, kam je pomoc zo Slovenska určená. Posledná kapitola vysvetľuje názory pre a proti poskytovaniu pomoci a taktiež je tu vyjadrený môj vlastný názor, a návrhy ďalšieho možného smerovania pomoci.
Keywords: Miléniové rozvojové ciele; rozvojová pomoc a spolupráca; Oficiálna rozvojová spolupráca (ODA); prijímateľ; donor; transformácia; hrubý národný dôchodok (HND); hrubý domáci produkt (HDP)
Thesis title: Rozvojová spolupráce Slovenské republiky
Author: Pohančeníková, Beáta
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Černá, Iveta
Opponents: Taušer, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem mé bakalářské práce je popsat rozvojovou spolupráci jako takovou, její fungování na Slovensku a zároveň i roli Slovenska v mezinárodním světě rozvojové spolupráce. Práci jsem rozdělila na čtyři kapitoly. První pojednává o rozvojové spolupráci obecně, vysvětluje tento pojem, historické determinanty a v kostce popisuje hlavních světových aktérů oblasti rozvojové spolupráce. Druhá kapitola se zaměřuje na Slovenskou republiku a fungování její rozvojové spolupráce, stejně jako financování, řízení a instituce věnující se této pomoci. Třetí kapitola definuje prioritní sektory a země, kam je pomoc ze Slovenska určena. Poslední kapitola vysvětluje názory pro a proti poskytování pomoci a také je zde vyjádřen můj vlastní názor, a návrhy dalšího možného směřování pomoci.
Keywords: transformace; Rozvojové cíle tisíciletí; Oficiální rozvojová spolupráce (ODA); příjemce; hrubý domácí produkt (HDP); donor; rozvojová pomoc a spolupráce; hrubý národní důchod (HND)
Thesis title: Development assistance of the Slovak Republic
Author: Pohančeníková, Beáta
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Černá, Iveta
Opponents: Taušer, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The main purpose of my thesis is to describe the development assistance in general, its functioning in the Slovak Republic and also the role of the Slovak Republic in the world of the development assistance. My work is divided into four main chapters. The first one explains the term of development assistance, concept of historical events and it briefly describes the major global players in the development assistance. The second chapter focuses on the functioning of the development assistance in the Slovak Republic, as well as its financing, management and institutions dealing with such assistance. The third chapter sets out priority sectors and the countries into which the development assistance is aimed to. The last chapter outlines the pros and cons of providing such assistance and there are also expressed my opinions and suggestions of its further possible directions.
Keywords: Gross Domestic Product (GDP); Millennium Development Goals; Official Development Assistance (ODA); recipient; development aid and assistance; donor; Gross National Income (GNI); transformation

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 6. 10. 2010
Date of submission: 5. 5. 2011
Date of defense: 25. 5. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/27836/podrobnosti

Files for download

    Last update: