The role of the Republic of South Africa in the development of the African continent: dimensions and its changes

Thesis title: Úloha Juhoafrickej republiky pri rozvoji afrického kontinentu: dimenzie a jej premeny
Author: Miškufová, Juliána
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Cihelková, Eva
Opponents: Bič, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Ústrednou témou diplomovej práce je úloha Juhoafrickej republiky (JAR) pri rozvoji afrického kontinentu: dimenzie a jej premeny. Práca v prvej časti obsahuje všeobecné politické a socioekonomické východiská postavenia Juhoafrickej republiky na africkom kontinente. V druhej časti charakterizuje juhoafrické zapojenie sa do medzinárodnej deľby práce, hlavne vo forme obchodných a kapitálových vzťahov. Nezabúda ani na popis rozvojovej spolupráce a integračných snáh JAR v Afrike. Posledná časť je súhrnom faktorov, ktoré majú na úlohu Juhoafrickej republiky najväčší vplyv. Spomínané sú tieto: politické a ekonomické postavenie krajiny, rozvojový program NEPAD a významní obchodní partneri Afriky -- Európska únia a Čína.
Keywords: rozvoj; Juhoafrická republika; Afrika
Thesis title: Role Jihoafrické republiky při rozvoji afrického kontinentu: dimenze a její proměny
Author: Miškufová, Juliána
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Cihelková, Eva
Opponents: Bič, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Ústředním tématem diplomové práce je úloha Jihoafrické republiky při rozvoji afrického kontinentu: dimenze a její přeměny. Práce v první části obsahuje obecné politické a socioekonomické východiska postavení Jihoafrické republiky na africkém kontinentu.Ve druhé části charakterizuje jihoafrické zapojení se do mezinárodní dělby práce, hlavně ve formě obchodních a kapitálových vztahů. Nezapomíná ani na popis rozvojové spolupráce a integračních snah JAR v Africe. Poslední část je souhrnem faktorů, které mají na roli Jihoafrické republiky největší vliv. Zmiňované jsou tyto: politické a ekonomické postavení země, rozvojový program NEPAD a významní obchodní partneři Afriky - Evropská unie a Čína.
Keywords: Afrika; Jihoafrická republika; rozvoj
Thesis title: The role of the Republic of South Africa in the development of the African continent: dimensions and its changes
Author: Miškufová, Juliána
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Cihelková, Eva
Opponents: Bič, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The core topic of the thesis is the role of the Republic of South Africa in the development of the African continent: dimensions and its changes. In the first part, the work contains general political and socio-economic background of South Africa (SA) on the African continent. The second part describes South African participation in the international division of labour, especially in the form of trade and capital relations. It does not forget about the description of development cooperation and integration efforts of SA in Africa. The last part is a summary of factors that have the main impact on South African role. Mentioned are: political and economic situation of the country, development agenda of NEPAD and South Africa's major trading partners - the European Union and China.
Keywords: the Republic of South Afric; Africa; development

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 26. 11. 2009
Date of submission: 15. 5. 2010
Date of defense: 14. 6. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/23189/podrobnosti

Files for download

    Last update: