Cruise industry - analysis, role and potential of cruises in the tourism industry

Thesis title: Cruise industry - analýza, postavenie a potenciál lodných zájazdov v oblasti cestovného ruchu
Author: Kocún, Jozef
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Valentová, Jana
Opponents: Indrová, Jarmila
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou lodných zájazdov, respektíve priemyslom výletných plavieb. V prvej kapitole charakterizuje lodné zájazdy a zdôrazňuje ich špecifiká. Druhá kapitola analyzuje všetky dsotupné štatistiky (sekundárne dáta), ktoré vykresľuju postavenie priemysel výletných plavieb v oblasti cestoného ruchu (flotila, lodné spoločnosti, cestujúci, destinácie, prístavy, ekonomický prínos). V rámci primárneho výskumu som vytvoril dotazník, ktorý zisťuje požiadavky respondentov na výletnú plavbu, a taktiež mystery shopping spolu s osobným rozovorom so zamestnancom cestovnej agentúry, ktoré mapujú stav trhu a predaja výletných plavieb v ČR a SR. Posledná kapitola rozoberá súčasné trendy a budúcnosť v oblasti výletných plavieb. Výsledky diplomovej práce potvrdzujú hypotézu, že na území ČR a SR majú výletné plavby potenciál zaujať a prilákať možných zákazníkov.
Keywords: okružná plavba; cestovný ruch; Karibik; lodný zájazd; cruise line; Stredozemné more; lodná spoločnosť; výletná loď; cruise industry; Royal Caribbean
Thesis title: Cruise industry - analýza, postavení a potenciál lodních zájezdů v oblasti cestovního ruchu
Author: Kocún, Jozef
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Valentová, Jana
Opponents: Indrová, Jarmila
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá problematikou lodních zájezdů, respektive průmyslem výletních plaveb. V první kapitole charakterizuje lodní zájezdy a zdůrazňuje jejich specifika. Druhá kapitola analyzuje všechny dostupní statistiky (sekundární data), které vykreslují postavení průmyslu výletních plaveb v oblasti cestoného ruchu (loďstvo, lodní společnosti, cestující, destinace, přístavy, ekonomický přínos). V rámci primárního výzkumu jsem vytvořil dotazník, který zjišťuje požadavky respondentů na výletní plavbu, a také mystery shopping spolu s osobním rozovorom se zaměstnancem cestovní agentury, které mapují stav trhu a prodeje výletních plaveb v ČR a SR. Poslední kapitola rozebírá současné trendy a budoucnost v oblasti výletních plaveb. Výsledky diplomové práce potvrzují hypotézu, že na území ČR a SR mají výletní plavby potenciál zaujmout a přilákat možné zákazníky.
Keywords: lodní zájezd; cestovní ruch; výletní loď; Karibik; okružní plavba; lodní společnost; cruise industry; cruise line; Strezemní moře
Thesis title: Cruise industry - analysis, role and potential of cruises in the tourism industry
Author: Kocún, Jozef
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Valentová, Jana
Opponents: Indrová, Jarmila
Thesis language: Slovensky
Abstract:
This final thesis deals with cruises and cruise line industry in general. The first chapter describes cruises and highlights their particulars. The second chapter analyzes all the available statistics (secondary data) that depict the role of cruise line industry in the field of tourism (fleet, cruise lines, passengers, destinations, ports, economic impact). As for the primary research, I created a questionnaire to determine the requirements of respondents for an ideal cruise. I have conducted a mystery shopping, together with a personal interview with an employee of an travel agent's to analyze the state of the market and the sale of cruises both in Czech and Slovak Republic. The last chapter discusses the current and future trends in the cruise industry. The results of this thesis confirm the hypothesis that Czech Republic and Slovakia have the potential to attract customers and bring potential customers.
Keywords: cruise line industry; caribbean; cruise; europe; tourism; cruise line

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 11. 11. 2010
Date of submission: 10. 5. 2011
Date of defense: 9. 6. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/28820/podrobnosti

Files for download

    Last update: