Croatia and its accession to the European Union

Thesis title: Chorvatsko a jeho přístup k EU
Author: Sobotková, Magda
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Abrhám, Josef
Opponents: Ilinitchi, Cristina
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem této práce je vyhodnotit polické a ekonomické předpoklady Chorvatska pro členství v Evropské unii. Práce je rozdělena na dvě části - politické aspekty přístupu Chorvatska do EU a ekonomické souvislosti. Podrobně je analyzováno plnění tzv. kodaňských kritérií stejně jako kritérií maastrichtských. Chorvatské makroekonomické údaje jsou srovnány s vybranými členskými i kandidátskými státy EU.
Keywords: rozšíření; Chovatsko; Evropská unie; maastrichtská kritéria; kodaňská kritéria
Thesis title: Croatia and its accession to the European Union
Author: Sobotková, Magda
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Abrhám, Josef
Opponents: Ilinitchi, Cristina
Thesis language: Česky
Abstract:
The goal of this bachelor's thesis is to evaluate political and economic conditions of Croatia in terms of its accession to the European Union. The thesis is divided in two parts: The political aspects of Croatian membership and Economic situation of Croatia. The thesis focuses on the Copenhagen criteria and the Maastricht criteria. Moreover, the macroeconomic data of Croatia are compared to data of chosen EU member and candidate countries.
Keywords: European Union; Maastricht criteria; Enlargement; Copenhagen criteria; Croatia

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 29. 4. 2010
Date of submission: 10. 5. 2011
Date of defense: 7. 6. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/26361/podrobnosti

Files for download

    Last update: