Business Plan
Thesis title: | Podnikatelský plán |
---|---|
Author: | Horáček, Jakub |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Tyll, Ladislav |
Opponents: | Kotáb, Jiří |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Pohostinství je rozšířenou formou podnikání, která poskytuje zaměstnání tisícům lidí a pro kterou se každoročně rozhodne mnoho začínajících podnikatelů. Přesto podnikání v této oblasti a především začínajícím podnikatelům téměř nikdo nevěnuje větší pozornost. Jako reakce na tuto situaci vznikla tato práce, která se zabývá sestavením podnikatelského plánu, který popisuje jeho specifika spojená s oblastí pohostinství. V první části se práce zabývá teoretickými aspekty podnikání, především specifiky podnikání v pohostinství a jeho současnými trendy. Na ně navazuje obecný popis přípravy podnikatelského plánu. Druhá, praktická, část práce popisuje vzorový podnikatelský plán restaurace, který je strukturovaný dle běžné praxe. Obsahuje popis podniku a tržní situace, marketingový, finanční a operační plán, personální zdroje a analýzu rizik. Celá praktická část je koncipována tak, aby v maximální míře blížila realitě. Všeobecně lze konstatovat, že tato práce nabízí čtenářům z řad začínajících podnikatelů v pohostinství řadu doporučení a námětů, jak postupovat při založení podniku. |
Keywords: | Společné stravování; Podnikatelský plán; Pohostinství; Restaurace; Trendy v pohostinství |
Thesis title: | Business Plan |
---|---|
Author: | Horáček, Jakub |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Tyll, Ladislav |
Opponents: | Kotáb, Jiří |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Restaurants are a common form of an entrepreneurial activity, which gives work to thousands of people and which is a choice of many beginning entrepreneurs every year. However, very little attention is paid to this field of business. This work is a reaction to this situation and provides guidelines for compilation of a business plan and describes its specifics in catering. The first part deals with theoretical basis for entrepreneurship in this field, especially running the restaurant and hospitality trends. It is followed by description of general steps of business plan preparation. The second part focuses on practical aspects and provides a reader with a sample business plan of a restaurant with its typical structure and content. It contains description of the business, analyses of the situation in the market; it offers a marketing strategy in a marketing plan and a schedule of activities in an operational plan. It also outline human resource plan and risk analysis. Finally, a financial plan put all of the suggested together and evaluates the entrepreneurial idea from a point of view of money. The thesis discusses broad variety of aspects of foundations of a restaurant and provides the starting entrepreneurs with plenty of recommendations and guidelines how to succeed. |
Keywords: | Hospitality trends; Trends in gastronomy; Catering; Business plan; Restaurant |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | The Department of Business Economics |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 10. 12. 2010 |
---|---|
Date of submission: | 25. 6. 2011 |
Date of defense: | 1. 6. 2011 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/29436/podrobnosti |