Impact of smoking bans in pubs and restaurants

Thesis title: Dopady zákazu kouření v hospodách a restauracích
Author: Vávra, Vít
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Běláčková, Vendula
Opponents: Poláková, Olga
Thesis language: Česky
Abstract:
Background: Tato práce si klade za cíl zjistit, jak zákaz kouření na veřejných místech ovlivnil obraty barů a restaurací, spotřebu tabáku a počet kuřáků ve společnosti v evropském prostředí. K podrobnějšímu seznámení s touto problematikou, budou zanalyzovány důvody pro zavedení zákazu. Na konci práce budou porovnány získané výsledky s pohledem ekonomické teorie. Metoda: Práce se zaměří na pět států, v nichž již byla regulace zavedena, konkrétně na Irsko, Norsko, Itálii, Skotsko a Anglii. Data potřebná pro analýzu dopadů zákazu budou získány z jednotlivých studií zkoumajících změny ve vybraných státech. Poté budou všechny získané informace shrnuty a bude rozhodnuto, jakým způsobem byly ovlivněny pohostinské služby a tabákový průmysl a zda získané výsledky korespondují s pohledem ekonomické teorie na tuto problematiku. Výsledky: Argumenty zastánců regulace se jsou při nejmenším sporné, jediný z našeho pohledu obhajitelný je argument opírající se o zdravotní komplikace způsobené nepřímým kouřením. Ani v jedné zemi a ani v jednom odvětví nebyl naměřen růst zkoumaných veličin. Regulace zapříčinila snížení obratů v hospodách i restauracích, snížení prodejů tabáku a pokles kuřáků v populaci. Z ekonomické teorie je patrné, že zákaz posune strukturu trhu do nepřirozeného stavu, čímž se sníží efektivita, což je ve shodě s naměřenými výsledky. Závěr: Zákaz kouření na veřejných místech by z ekonomického a dle našeho názoru i morálního pohledu nebylo moudré zavádět. Obě zkoumaná odvětví regulace poškozuje. Volný trh, bez zásahů, které podnikatelům znemožňují přizpůsobit se přáním jejich zákazníků, má největší šanci maximalizovat společenský blahobyt, protože vede k optimální alokaci jak kuřáckých, tak nekuřáckých zařízení.
Keywords: hospody; restaurace; zákaz kouření; spotřeba tabáku
Thesis title: Impact of smoking bans in pubs and restaurants
Author: Vávra, Vít
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Běláčková, Vendula
Opponents: Poláková, Olga
Thesis language: Česky
Abstract:
Background: The aim of this study is to find out how the smoking ban in public places affected the turnover of restaurants and bars, tobacco consumption and the number of smokers in Europe. To become more familiar with this issue, we will analyze some reasons in favor of implementing the ban. At the end, we will compare collected results with a view of economic theory. Methods: We will focus on five states where regulation has been introduced, namely Ireland, Norway, Italy, Scotland and England. The data necessary to analyze the impact of the ban are obtained from particular studies examining changes in selected states. Then, we will summarize all information, determine how the hospitality sector and tobacco industry were affected and if our results are corresponding with economic theory. Results: Arguments of regulation promoters seem to be at least controversial. From our perspective the only valid argument is based on health complications, which are caused by passive smoking. The growth was not measured for any surveyed area in any country. Regulation caused a decrease in turnover of pubs and restaurants, in sales of tobacco and the number of smokers in the population was reduced because of that too. The economic theory says that structure of the market is shifted by the smoking ban to the inefficient form, which is corresponding with measured results. Discussion: Considering the economic and in our opinion even moral view, it would not be wise to introduce the smoking ban in public places. Both of surveyed branches suffer from the regulation. If the chance to choice whether an establishment will be smoking or not stays in the hands of the owners, who are trying to perfectly meet the supply of their customers. Then there will be an optimal allocation of both smoking and smoke-free establishments, which will cause a maximization of social welfare.
Keywords: tobacco consumption; smoking ban; restaurants; bars

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Institutional Economics

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 3. 2011
Date of submission: 14. 6. 2011
Date of defense: 22. 6. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/31232/podrobnosti

Files for download

    Last update: