Development of Logistics centers in Czech Republic and Slovakia

Thesis title: Vývoj logistických center v Českej a Slovenskej republike
Author: Mihoková, Andrea
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pernica, Petr
Opponents: Jirsák, Petr
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Prínos diplomovej práce spočíva v objasnení si čo logistické centrum vlastne je, jeho funkcie, úloha, služby ním poskytujúce a výhody prinášajúce nielen ekonomickým ale i neekonomickým subjektom v jeho okolí. Začiatok výstavby logistických centier nastal v ČR a SR v rôznom období, čo mohlo zapríčiniť viacero rôznych faktorov, no zjednodušene sa dá povedať, že ich výstavbu odštartoval príchod zahraničných investorov na trh a nedostatočná skladová a distribučná sieť sa tu do tej doby vyskytujúca. Stredoeurópsky trh predstavuje ešte stále vďaka relatívne lacnej pracovnej sile zaujímavým miestom pre výstavbu logistických centier pre investorov, preto dochádza i k ich neustálej výstavbe. Charakteristika trhu ČR a SR je zameraná predovšetkým na popis situácie na oboch trhoch, rozmiestnenie logistických centier a predstavenie si developerov na trhu pôsobiacich. Vývoj výstavby logistických centier na oboch trhoch môžeme rozdeliť zhruba do 3 časových období- predkrízové označované i ako boomové roky, obdobie finančnej krízy a obdobie rokov po kríze označované i fázou oživenia.
Keywords: SR; ČR; developer; Logistické centrá
Thesis title: Vývoj logistických center v České a Slovenské republice
Author: Mihoková, Andrea
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Pernica, Petr
Opponents: Jirsák, Petr
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Přínos diplomové práce spočívá v objasnění si otázek, co logistické centrum vlastně je, jeho funkce a úloha, jaké služby poskytuje a výhody, ktere přináši nejen ekonomickým ale i neekonomickým subjektům v jeho okolí.Výstavba logistických center nastala v ČR a SR v různém období, což mohlo zapříčinit několik různých faktorů, ale zjednodušeně se dá říci, že jejich výstavbu odstartoval příchod zahraničních investorů na trh a nedostatečná skladová a distribuční síť, která se zde do té doby vyskytovala. Středoevropský trh představuje dosud díky relativně levné pracovní síle zajímave místo pro výstavbu logistických center pro investory, proto dochází i k jejich neustálé výstavbě.Charakteristika trhu ČR a SR je zaměřena především na popis situace na obou trzích, rozmístění logistických center a představení developerů na trhu působících. Vývoj výstavby logistických center na obou trzích můžeme rozdělit zhruba do 3 časových období-předkrizové označované i jako boomové roky, období finanční krize a období po krizi, označováné jako fáze oživení.
Keywords: Slovenská republika; Logistické centrum; Česká republika; Developer
Thesis title: Development of Logistics centers in Czech Republic and Slovakia
Author: Mihoková, Andrea
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pernica, Petr
Opponents: Jirsák, Petr
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The contribution of diploma thesis is to clarify what the logistics center actually is, its function, role, providing services and bringing benefits not only to economic but also non-economic entities in its vicinity. Start of construction of logistics centers occurred in the Czech Republic and Slovakia at different times, which could be caused by many different factors, but we can simply say that the construction was started with the arrival of foreign investors in the market and lack of storage and distribution network here in the meantime occurring. Central European market is still due to relatively cheap labor attractive place for the construction of logistics centers for investors, because of this there is still the ongoing construction. Market Characteristics of Czech Republic and Slovakia is primarily focused on describing the situation in both markets, layout of logistics centers in countries and also the performance of developers operating in the market. Development of the construction of logistics centers in both markets can be divided roughly into three periods-the pre-crisis known as boom years, a period of financial crisis and post-crisis period marked as the revival phase.
Keywords: Slovakia; Czech Republic; Developer; Logistics center

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Logistics

Information on submission and defense

Date of assignment: 3. 11. 2010
Date of submission: 4. 5. 2011
Date of defense: 28. 6. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/29303/podrobnosti

Files for download

    Last update: